Mainos
Mainos

Matikainen-Kallström putosi kokoomusjohdosta

Kokoomus on valinnut varapuheenjohtajikseen Paula Risikon, Jari Koskisen ja Eija-Riitta Korholan. Kolmas puheenjohtajan paikka ratkesi vasta toisen kierroksen äänestyksessä, jossa Korhola löi Marjo Matikainen-Kallströmin.

Europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola onnistui pudottamaan kansanedustaja Marjo Matikainen-Kallströmin kokoomuksen johdosta Joensuun puoluekokouksen varapuheenjohtajavaalissa. Korhola löi Matikainen-Kallströmin kolmannesta varapuheenjohtajan paikasta käydyllä toisella kierroksella äänin 296-240.

Kansanedustajat Paula Risikko ja Jari Koskinen saivat suoraan valintaan tarvittavan äänten enemmistön jo ensimmäisellä kierroksella ja uusivat paikkansa.

Varapuheenjohtajana näkymättömyydestä arvostelua osakseen saanut Matikainen-Kallström jäi vain kolmen äänen päähän valinnasta ensimmäisellä kierroksella, mutta toinen kierros koitui kohtalokkaaksi. Hän totesi tuloksen selvittyä käyneensä elämässään monia kisoja ja jääneensä tällä kertaa neljänneksi.

Risikko sai ensimmäisen kierroksen äänestyksessä 467, Koskinen 448, Matikainen-Kallström 285 ja Korhola 272 ääntä. Viides ehdokas, kokoomusnuorten puheenjohtaja Tuomas Nurmela sai 250 ääntä.

Korhola on kokoomuksessa varsin tuore tulokas, joten nousua puoluejohtoon voi pitää varsin hyvänä saavutuksena. Hän loikkasi kristillisdemokraateista kokoomukseen vain kaksi ja puoli vuotta sitten ja onnistui heti uusimaan euroedustajan paikkansa uuden puolueensa listalta.

Korhola vahvisti valintansa jälkeisessä lehdistötilaisuudessa, että hän ei lähde ehdolle ensi kevään eduskuntavaaleissa. Hän jatkaa työtään europarlamentissa, jossa hän on istunut vuodesta 1999.

Keskustaa kohti

Kokoomus hyväksyi puoluekokouksensa päätteeksi myös puolueen uuden periaateohjelman. Puoluekokouksen hyväksymän määritelmän mukaan kokoomus on nyt keskustaoikeistolainen kansanpuolue. Määritelmä herätti kuitenkin jonkin verran keskustelua, sillä muutamat kokousedustajat vierastivat viittausta keskustaan.

Puoluejohdon ajaman keskustaoikeistolaisuuden korvikkeeksi tarjottiin muun muassa "keskioikeistolaisuutta", maltillista oikeistolaisuutta ja koko keskusta-sanan poistoa. Vastaesitykset hävisivät kuitenkin äänestyksissä. Kokoomuksen edellinen periaateohjelma oli vuodelta 1994.

Kun ohjelmalla on tarkoitus tulla toimeen kauan, se myös käsiteltiin hartaudella. Muutosehdotuksia tehtiin pari sataa, mutta periaatepaperi hyväksyttiin lopulta käsikirjoituksen mukaan.

Keskustaoikeistolaisuus on tuotu kokoomuksen ohjelmaan eurooppalaisilta veljespuolueilta, joissa se on nykyisin yleisessä käytössä.

Puoluekokous hyväksyi myös energia- ja ilmastopoliittisen kannanoton sekä seniorikannanoton. Energia- ja ilmastokannanotossa otetaan selkeän myönteinen kanta ydinvoiman lisärakentamiseen ja bioenergian edistämiseen. Seniorikannanotossa vaaditaan muun muassa eläkkeiden verotuksen keventämistä, kotipalvelun resurssien lisäämistä ja kotitalousvähennyksen laajentamista omaishoitoon.

Sarkomaa jatkaa

Puoluevaltuuston puheenjohtajana jatkaa kansanedustaja Sari Sarkomaa. Hän löi äänestyksessä kilpailijansa Sampsa Katajan ja Aleksi Randellin selvin luvuin. Sarkomaa sai vaalissa 338, Kataja 137 ja Randell 98 ääntä.

Puoluevaltuuston puheenjohtaja on korkealla puolueen sisäisessä hierarkiassa, mutta muuten tehtävän profiili on jäänyt matalaksi. Kokoomuksella on ollut erillinen puoluevaltuuston puheenjohtaja vasta neljä vuotta. Sitä ennen nuijaa puoluevaltuuston kokouksissa heilutti puolueen puheenjohtaja.

Joensuu-areenalla oli viikonloppuna koolla noin 650 virallista kokousedustajaa. Kokonaisuudessaan kokouksen pääluku nousi päälle tuhannen. Seuraava puoluekokous pidetään kesällä 2008 Tampereella.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme