Mainos
Mainos

Matkailu lisää ruokamyrkytyksiä

Kampylobakteeri- ja salmonellatartuntojen aiheuttamat ruokamyrkytykset lisääntyivät viime vuonna selvästi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on tilastoinut (THL) viime vuodelle reilut 4000 kampylobakteeritartuntaa ja reilut 3000 salmonellaa. Kummankin kohdalla lisäystä vuoteen 2007 on reilut kolmisen sataa tapausta.

THL:n ylilääkäri Markku Kuusi pitää kasvua merkittävänä. Hän arvioi syyksi suomalaisten lisääntynyttä matkailua, sillä valtaosa tartunnoista on peräisin ulkomailta. Esimerkiksi kampyloista suurin osa saadaan Intiasta ja salmonellasta joka kolmas Thaimaasta.

Molemmista bakteereista selviää yleensä viikon ripulilla ja kuumeella, mutta joskus jälkitautina voi olla kuukausia kestävä niveltulehdus.

Tartuntoja voi ehkäistä syömällä vain hyvin kypsytettyä ruokaa ja kuorimalla ulkomailla hedelmät ennen niiden syömistä.

Salmonella ja kampylobakteeri kuuluvat ihmisten ja eläinten välillä tarttuviin tauteihin eli zoonooseihin. Samaan kastiin kuuluu myös kotimainen myyräkuume, johon sairastui viime vuonna reilut 3000 ihmistä.

Kansanterveyslaitos (KTL) ja Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Stakes ovat yhdistyneet. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) aloitti toimintansa tämän vuoden alussa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot