Mainos
Mainos

Matkalla omassa menetyksessä

Pauliina Vanhatalo: Korvaamaton

Arvio: Hilkka Hyrkkö

(Tammikuu)

Lukijana minulla oli rauhallinen ja turvallinen olo, kun kirjassa saa olla kotimaassa ja tässä ajassa. Oli kuin olisi lukenut omaa arkea, vaikka perhetilanne, ammatti ja ongelmat ovatkin ihan toisenlaiset.

Pauliina Vanhatalo luotaa suomalaista oikeuslaitosta, sen värikkäitä ja värittömiä hahmoja, oikeutta ja oikeuskäytäntöjä. Hän kuvailee päähenkilön kehyksiä, oikeustaloa ja oikeudekäyntejä, niin mielenkiintoisesti, että alan kaivata toimittajuuden alkuvaiheita ja käräjäoikeuden istuntoja. Elämä on näiden ihmisten oikeustapauksissa! Ne eivät ole useimmiten otsikoihin yltäviä rikoksia tai omaisuusriitoja, vaan tavallisten ihmisten pieniä asioita. Toisista niistä on kasvanut isoja.

”Korvaamattoman” päähenkilö Aamu on paossa oman elämänsä ratkaisemattomia ongelmia. Uppoutumalla työhönsä käräjäoikeuden tuomarina hän koettaa unohtaa itsensä ja ratkaista muiden ongelmia. Vaikka lain pitäisi olla kaikille sama, Aamun mieli askaroi epäoikeudenmukaisuuden kanssa. Se laittaa meidät ihmiset lähtökohtaisesti eri asemiin. Toisen on helpompi sortua rikokseen, toinen purkaa elämänsä tyhjyyttä kanteeseen vaikkapa naapuria vastaan.

Aamu on ottanut myös maantieteellistä etäisyyttää omaan elämäänsä, mutta välimatka ei riitä. Oma menetys puskee ajan ja matkan läpi. Pauliina Vanhatalo rakentaa taitavasti tästä kirjan juonta ja jännitettä. Kirja pitää otteessaan. Haluan saada selville, mitä Aamu on menettänyt. En kirjoita sitä tähän, jotta muutkin saavat olla ”Korvaamattoman” otteessa.

Aamun oman elämän yksi suuri kysymys on miesystävä Harri ja suhde Harrin lapsiin. Kirjailija osaa hyvin uskottavasti kuvata, millaisia voivat olla isän uuden tyttöystävän vaiheet perheessä. Mitä Aamu kokee ja ajattelee, millaisen vastaanoton Aamulle antavat Harrin lapset. Tässä ei ole parodian tai suurentelun häivää. Näin ne uusioperheen ensiaskeleet varmaan usein menevät. Tulee onnistumisia ja epäonnistumisia, suuriakin pettymyksiä ja aikuisen täytyy löytää itsestään aikuisuus.

Aamu piiskaa itseään eteenpäin ja ajaa itsensä rajalle ja sen ylikin. Äärikokemus tuottaa kuitenkin uudenlaisen Aamun ja kirjan lopussa katsotaan luottavaisesti eteenpäin. ”Korvaamaton” on hyvin uskottava kertomus siitä, miten uranainen löytää itsestään kaipuun tulla äidiksi. Siihen liittyy epärealistinen toive siitä, että tuleva äitiys ratkaisee kaikki ongelmat, tekee tyhjästä täyden. Niin ikään todentuntuisesti kirja pohtii aikuisen naisen suhdetta äitiin ja sisareen, sisaren perheeseen.

Rakkaus saa otteen Aamusta kaikkien sivupolkujen jälkeen.

Hilkka Hyrkkö on toimittaja ja viestinnän ammattilainen. Paitsi, että kirjoittaa, lukeekin paljon. Ei ole toista ilman toista.

Pauliina Vanhatalo (Korvaamaton) Helsingin kirjamessujen Takauma-lavalla torstaina 25.10 klo 11.30.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme