Mainos
Mainos

Matkapuhelun hinnat vaihtelevat huomattavasti eri operaattoreilla

Suomalaisten operaattoreiden välillä on huomattavia eroja matkapuheluhinnoissa. Myös matkapuhelimista kiinteään liittymään soitettaessa hintaerot ovat suuret. Liikenne- ja viestintäministeriö teetti tutkimuksen 23 maan suurimpien operaattoreiden matkapuhelinhinnoista.

Kilpailevan matkapuhelinoperaattorin verkkoon iltaisin tai viikonloppuisin soitettaessa ero Suomen edullisimman operaattorin (Sonera) ja kalleimman (RSL Com) välillä minuuttihinnassa oli 1,24 markkaa. Kiinteään liittymään soitettaessa päiväpuheluissa kallein oli Radiolinja ja edullisin DNA, joiden minuuttihinnoissa oli 1,29 markan ero.

Pienimmät hintaerot eri operaattoreiden välillä ovat Ruotsissa, Espanjassa ja Luxemburgissa.

Matkapuhelinoperaattoreiden kansainvälisessä vertailussa Soneralla on kolmanneksi halvimmat matkapuhelut ja Jippiillä edullisimmat oman verkon sisällä lähetetyt tekstiviestit. Halvimmat matkapuhelut voi soittaa Luxemburgissa, kalleimpia olivat saksalaiset Mannesmann ja T-Mobil.

Ennakkoon maksetut liittymät (pre paid) ovat suosittuja Italiassa ja Portugalissa. Niitä myydään enemmän kuin tavallisia jälkikäteen laskutettavia (post paid) liittymiä. Jo loppuun käytetyt pre paid -liittymät korottavat eräiden maiden liittymätiheyslukuja. Suomessa pre paid -liittymiä ei myydä juuri lainkaan.

Tutkimuksessa olivat kaikkien EU-maiden lisäksi mukana Islanti, Norja, Sveitsi, Yhdysvallat, Australia, Israel, Hongkong ja Japani. Jokaisesta maasta tutkittiin tärkeimpien operaattoreiden hintoja.

Vertailu perustui puhelukoriin, johon oli otettu arki- ja viikonloppupuheluita sekä operaattorin sisäisiä ja operaattoreiden välisiä puheluita yhteensä 150 minuuttia kuukaudessa. Korit sisältävät myös kuukausimaksut. Hintakorivertailu tehtiin vain eurooppalaisille operaattoreille. Lisää tietoa vertailusta Liikenne- ja viestintäministeriöstä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme