Mainos
Mainos

Matkatoimistoalan liitto: Pakettimatkat hyvin turvallisia

Suomen matkatoimistoalan liiton SMAL:in toimitusjohtajan Heli Mäki-Fräntin mukaan valmismatkatuotteet ovat edelleen turvallisin tapa lähteä matkalle.

– Moneen muuhun toimialaan verrattuna valmismatkojen järjestäjät ovat hyvin tiukkaan valvottuja, Mäki-Fränti sanoo.

Suomessa kuluttajavirasto valvoo valmismatkayhtiöiden toimintaa. Valmismatkalain voimaan tulon myötä matkanjärjestäjän tulee toimittaa kaikki matkatiedot, sekä sadan prosentin vakuudet kaikista asiakkaiden maksuista. Myös paluukuljetukselle on erillinen vakuus. Tästä vakuudesta maksettiin myös Alma Tourin paluulento Bulgariasta.

– Jos tulee odottamattomia ongelmia voi olla huoleti, että rahat saadaan takaisin ja paluukuljetus järjestyy, jos on kohteessa, Mäki-Fränti toteaa.

Alma Tourin myyntikiellon jälkeen monet ulkomaanmatkaa suunnittelevat ovat alkaneet pohtimaan matkanjärjestäjän luotettavuutta. Mäki-Fräntin mukaan huoli on turha.

– Niin kauan kun matkanjärjestäjä on kuluttajaviraston rekisterissä ja täydellinen vakuus on voimassa, on yritys luotettava, Mäki-Fränti sanoo.

Yksittäisiä palveluita ostaessa riskit kasvavat. Pelkkiä lentoja myyvien yrityksien ei tarvitse rekisteröityä kuluttajaviraston rekisteripalveluun. Myöskään lentoja suoraan netissä myyvien lentoyhtiöiden ei tarvitse rekisteröityä.

– Ilmailuviranomaiset pyrkivät valvomaan toimintaa, mutta vakuuksia ei ole. Jos tulee ongelmia, rahoja ei välttämättä saa takaisin, Mäki-Fränti muistuttaa.

Euroopan epävakaa taloudellinen tilanne ei Mäki-Fräntin mukaan ole erityinen uhka matkailualalle.

– Suomessa matkanjärjestäjien konkursseja on loppujen lopuksi sattunut hyvin vähän. Alalla on totuttu varautumaan siihen, että toimintaa suhteutetaan vallitseviin olosuhteisiin, kuten esimerkiksi Arabimaiden vallankumouksiin tai Islannin tuhkapilveen, Mäki-Fränti toteaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme