Mainos
Mainos

Matomäki: Tehtaita suljetaan myös jatkossa

Vuorineuvos Tauno Matomäen mukaan menetykset olisivat olleet suuria, jos valtio olisi sekaantunut Stora Enson tehtaiden sulkemisiin.

Vuorineuvos Tauno Matomäen mukaan Stora Enson tehtaiden lopettamispäätökset noudattavat tarkkaan pörssiyhtiöiden toimintaperiaatteita.

Vastaavanlaisia ratkaisuja tullaan vääjäämättä näkemään suomalaisessa yhteiskunnassa myös jatkossa.

- Ei tämä varmasti mikään yllätys firmassa ole, tätä on mietitty vuosia. Valtakunnan hallituskin on todennäköisesti tiennyt sen, vaikka tarkkaa päivää ei tiedettykään, Matomäki toteaa Huomenta Suomen haastattelussa.

- Tällainen kansainvälinen pörssiyhtiö hakee parasta tuottoa sijoituksilleen. Suomi ei tällä hetkellä ole se paikka, josta niitä saa.

Matomäki on tehnyt mittavan uran suomalaisen metsäteollisuuden parissa.

Hän toimi Rauma-Repolan pääjohtajana vuosina 1987-90, Repola Oyj:n pääjohtajana 1991-96 ja UPM-Kymmenen hallituksen puheenjohtajana vuosina 1999-2001.

"Menossa hiljainen alasajo"

Suomen teollisuuden kivijalat ovat Matomäen mukaan murtumassa. Paperitehtaita pyöritetään kymmenen vuotta vanhoilla koneilla, eikä uusia investointeja juuri ole luvassa.

- Tällä hetkellä on menossa hiljainen alasajo. Pääomavaltainen teollisuus liikkuu niin hitaasti, ettei muutosta välttämättä huomaa.

Matomäki pitää valtion pidättyvää roolia Stora Enson irtisanomisissa järkevänä ratkaisuna.

- Hallitushan voi tehdä mitä tahansa, mutta sen ei kannata. Menetykset ovat liian suuria, jos valtio lähtee huseeraamaan pörssiyrityksissä.

- Yhteiskuntavastuu ei kuulu markkinatalouteen. Yhteiskunta hoitaa seuraukset, markkinatalouden jämät. Markkinatalous on armoton järjestelmä, eikä siinä tunneta yksilöä eikä paikkakuntaa. Se on suurten yritysten taistelukenttä.

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme