Mainos
Mainos

Mättäillä muhii hyvä sienivuosi

Sienivuodesta on tulossa näillä näkymin kelvollinen. 

Vaikka sienikausi ei ole vielä alkanutkaan täydellä teholla, yksittäisiä havaintoja on tehty muun muassa kantarelleista, herkkutateista ja punikkitateista. 

– Paistinpannusieniä kyllä löytyy, jos osaa mennä oikeisiin paikkoihin. Kuusimetsiin kannattaa mennä herkkutatteja katselemaan ja koivumetsistä löytyy jo kantarelleja sekä punikkitatteja, sanoo Metsäntutkimuslaitoksen vanhempi tutkija Kauko Salo.

Salon mukaan kylmä alkukesä ei ole vaikuttanut sieniin. Sateet ovat pitäneet kosteuden rihmastolle otollisena.

– Lämpötila voisi nousta jo, jotta itiöitä putkahtelisi pinnalle. Tässä voisi hyvin odottaa, että heinäkuun puoliväliin mennessä lisääntyisivät keltahapero, koivuhapero, perustatit ja kantarellit.

Sen sijaan korvasienten määrä jäi tänäkin vuonna vähäiseksi. Vähäluminen talvi vei korvasieniltä kosteuden ja keväällä kurttulakkeja nousi vain harvakseltaan.

Suomalainen tunnistaa vain muutamia sieniä

Kauko Salo on pitänyt sienikursseja ja tutkinut sienitietämystä 1980-luvun alusta lähtien. Salon mukaan suomalainen tuntee keskimäärin 5-6 sienilajia.

– Korvasieni, kantarelli ja erilaiset rouskut. Sienituntemus ei valtakunnassa ole kovinkaan huippua, mutta viidellä tai kuudella sienellä pärjää hyvin, jos oppii tunnistamaan ne tarkasti, Salo sanoo.  – Kannattaa opetella yleisimmät ja helpoimmat lajit. Suomen metsissä on mahdottoman hyvä ruokasienten valikoima.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme