Mainos

Mattila kiistää asiakirjojen luovutuksen

Olli Mattila kiistää luovuttaneensa yhtäkään asiakirjaa, jotka mainittiin hänen vakoilujuttunsa syytteessä. Kyse on muutamasta kymmenestä asiakirjasta, jotka suojelupoliisi oli kerännyt hänen työhuoneestaan.

Olli Mattila

Korkein oikeus tuomitsi Mattilan yhden vuoden kahden kuukauden ehdolliseen vankeuteen vakoilusta ym. viime maanantaina. Mattila kritisoi esitutkintapöytäkirjoja sekavuudesta ja ristiriitaisuudesta ja pitää niiden painoarvoa lähes nollana. Mattilan mielestä Supon tarkkailumateriaali ja todistajainlausunnot oikeudessa osoittavat tämän. Mattilan mielestä oikeudessa ei tuotu hänen pyynnöstään huolimatta esille mitään konkreettista näyttöä asiakirjojen luovuttamisesta.
-Oikeuden istunnossa kiistin jyrkästi esitutkinnan aikana antamani tunnustukseksi tulkittujen lausuntojen paikkaansa pitävyyden asiakirjojen luovuttamisesta, Mattila toteaa STT:lle lähettämässään tiedonannossa.

Mattila toteaa syytteessä tarkoitetuista asiakirjoista, että lähes kaikki olivat KKO:n mielestä luonteeltaan rutiininomaisia, ei-salaisia, eivätkä voineet täten aiheuttaa vaaraa Suomen turvallisuudelle. Mattila aikoo palata myöhemmin Supon kuulusteluihin ja jutun esitutkintamateriaaliin, koska katsoo sen velvollisuudekseen Suomen kansalaisena.

Mattila sai tuomion vakoilusta, turvallisuussalaisuuden paljastamisesta, virkasalaisuuden rikkomisesta ja asiakirjan luvattomasta paljastamisesta. Tuomiossa oli korkeimman oikeuden mukaan kyse ulkomaankauppaa ja ulkomaansuhteita käsittelevistä asiakirjoista, jotka Mattilan katsottiin luovuttaneen vieraalle valtiolle vuosina 1997 ja -98. Osa asiakirjoista oli laadittu EU:ssa, osa Suomen ulkoministeriössä. KKO:n mukaan asiakirjojen tiedot koskivat muun muassa tulevissa kokouksissa käsiteltäviä EU:n neuvottelutavoitteita- ja taktiikkaa koskevia salassapidettäviä tietoja ja asioiden valmisteluun liittyviä muistioita.
(STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot