Mainos

Medi-Helin avustuspäätöstä siirretään

Rahoituskiista on aiheuttanut Medi-Helin avustuspäätöksen siirtymisen. Kiistan osapuolina ovat lääkintäkopteritoiminnan kilpailutuksen voittanut vuonna 2004 Copterline sekä yhtiö, jolle Medi-Heli ry. on siirtämässä toimintaansa.

Hallituksen sosiaalipoliittinen ministerityöryhmä esittää, että Medi-Helin tämänvuotista avustuspäätöstä siirretään, kunnes lentotoiminnan kilpailutuskiista on selvitetty. Kiistan selvittämiseen saattaa mennä kuukausia. Hallituksen on määrä päättää Raha-automaattiyhdistyksen rahanajosta ensi viikolla.

RAY:n hallitus on esittänyt Medi-Helille tänä vuonna neljän miljoonan euron avustusta. RAY oli omaa esitystään tehdessään lähtenyt siitä, että avustus olisi myönnetty määräajalla, ja uusi kilpailuttaminen olisi voitu tehdä kesään mennessä.

- Jos lakia tutkitaan tarkemmin, myös kuuden kuukauden tuki on ongelmallinen, sanoo ylitarkastaja Janne Peräkylä sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Vuonna 2004 järjestetyn kilpailutuksen voitti Copterline. Varkauden, Oulun ja Vaasan kopteriyhdistykset valitsivatkin Copterlinen lentotoimintansa hoitajaksi. Medi-Heli perusti kuitenkin oman yhtiön, jonka kautta se on aikonut järjestää oman lentotoimintansa.

Vahingonkorvauskannetta valmistellaan

Tilanne on viime aikoina kärjistynyt entisestään. Valtiolle on jo annettu selkeästi ymmärtää, että vastapuoli valmistelee jo kantelua ja vahingonkorvauskannetta, jos avustuksia myönnetään kilpailuttamatta toimialalle, jolla on vahva kilpailutilanne. Sekä Medi-Heli että Copterline ovat palkanneet asianajotoimistot asiaa aktiivisesti selvittämään, sanoo Peräkylä.

Sosiaalipoliittinen ministerityöryhmä katsoo, että lääkäri- ja pelastushelikopteritoimintaan on sovellettava tavanomaisia tutki- ja kilpailusäännöksiä, koska kopteritoimintaa ei ole määritelty sellaiseksi julkiseksi palveluksi, jossa näistä säännöksistä voitaisiin poiketa.

Raha-automaattitukea ei ole tarkoitettu yritystoimintaan, mutta jos avustus kuitenkin lopulta sinne päätyy, ainoa keino neutralisoida tuen syrjivä vaikutus, on kilpailutus, sanoo Peräkylä.

-Ministeriö ja hallitus jakaa vain avustuksia, epäselvät tilanteet ratkaistaan markkinaoikeudessa, sanoo Peräkylä. Hän arvioi, että kilpailutilanteen selvittämiseen saattaa mennä useita kuukausia. Avustussummat, joita kopteritoimintaan julkisena tukena nyt halutaan, ovat niin suuria, että asia vaatii EU-laajuisen kilpailutuksen,

- Jos noudatetaan vuoden 2004 kilpailutusta, niin päästään eteenpäin. Muuten vaihtoehtona on uusi kilpailutus.

Valtion tuen loppuminen lisää haasteita

Hallitus on kuitenkin jo vuosien ajan pitänyt tarpeellisena, että lääkäri- ja pelastushelikopteritoimintaa tuetaan raha-

Avustussopimus on irtisanottu

automaattivaroista. Julkisella tuella on myös kiistatta suuri taloudellinen merkitys pelastushelikopterialalla toimiville tai sinne pyrkiville yrityksille.

Valtion tuki on ollut niin merkittävää, että Peräkylä uskoo Medi-Helillä olevan edessä aikamoisia haasteita. Medi-Helillähän on ollut lentorajoituksia voimassa jo useiden kuukausien ajan.

Viime vuonna päätettiin, että kopteritoimintaan liittyvät ensihoidon kustannukset siirretään sairaanhoitopiirien vastuulle. Tällä ratkaisulla on ministerityöryhmän mielestä suuri merkitys kopteritoiminnan jatkuvuudelle ja kehittymiselle.

"Medi-Helin kopterit pysyvät ilmassa"

Medi-Helin toiminnanjohtajan Risto Mannisen mukaan sekä Vantaan että Turun kopterit pysyvät ilmassa lykkäyspäätöksestä riippumatta. Kilpailutukseen on jo valmistauduttu, koska RAY on sitä vaatinut.

- Kun rahoittaja tällaisen ehdon asettaa, me täytämme sen. Kilpailutuksen valmistelu on aloitettu jo, ja se tietysti tehdään mahdollisimman nopealla aikataululla, Manninen sanoo.

Mannisen mukaan päätös ei ainakaan näillä näkymin vaikuta lentojen määrään, sillä hälytykset hoidetaan kuten ennenkin. Rahoituksen epävarmuus on jo tuttu tilanne.

- Rahoja on jouduttu aina hankkimaan toimintavuoden aikana. 13-14 vuotta siinä on onnistuttu, joten eiköhän se onnistu edelleenkin, sanoo Manninen.

Medi-Heli saa merkittävän osan rahoituksestaan keräyksillä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot