Mainos

Median Kanerva-tilinteko jatkuu

Tiedotusvälineet jatkavat tilintekoaan ulkoministeri Ilkka Kanervan tekstiviestikohun uutisoinnista. Mediaa on syytetty Kanervan kaatamisesta. MTV:n uutisten vastaava päätoimittaja Merja Ylä- Anttila torjuu syytökset.

-Medialla on paljon valtaa, mutta tästä sitä ei varmaan voi syyttää. Sanoisin, että ministeri kaatui ihan itse omiin tekemisiinsä, Ylä-Anttila toteaa.

Turun sanomien päätoimittaja Aimo Massinen on syyttänyt Helsingin Sanomia päämäärähakuisesta missiojournalismista. Mediatutkija professori Pekka Isotalus ei allekirjoita Massisen väitteitä.

- On aika vaikea nähdä, että tiedotusvälineillä olisi niin selkeä tavoite kuin esimerkiksi ministerin erottaminen, Isotalus arvioi.

MTV:n Huomenta Suomessa vierailleet Ylä-Anttila ja Isotalus selittävät uutisaiheiden viihteellistymistä kiristyneellä uutiskilpailulla.

- Kyllä tämä on ihan tutkimuksissa osoitettu, että mediakilpailu on sen taustalla, että politiikasta kirjoitetaan yhä viihteellisemmin ja yksityiselämästä kerrotaan enemmän, Isotalus kertoo.

Ylä-Anttilan mukaan uutiskilpailu on tullut netissä niin voimakkaaksi, että myös niin sanottu laatulehdistö ja perinteiset isot tiedotusvälineet ovat menneet virran mukana. Ylä-Anttila arvioi, että verkkouutisoinnin nopeus on korostunut Kanerva-uutisoinnissa.

- Verkkouutisoinnissa näyttäytyy ehkä aika karullakin tavalla se minkälaiset asiat ihmisiä kiinnostavat. Koska netissä näkyy mitä uutista klikataan, se myös varmasti ruokkii tietyn tyyppistä sisältöä. Kyllä se vain niin on, että viihdetyyppiset ja rikoksiin liittyvät asiat tuntuvat vetävän verkossa, Ylä-Anttila selittää.

Politiikan amerikkalaistumisesta puhutaan paljon. Isotalus kuitenkin korostaa, että kysymys on yleismaailmallisesta ilmiöstä

- Kaikkialla maailmassa on havaittu samanlaisia piirteitä poliittisessa viestintäkulttuuurissa. Koska ilmiö on kaikkein pisimmällä Yhdysvalloissa, sitä kutsutaan amerikkalaistumiseksi. Sen piirteitä ovat imagon korostuminen, politiikan henkilöityminen ja viihteellistyminen sekä poliitikon yksityiselämän julkiseksi tuleminen, Isotalus kuvailee.

Isotaluksen ja Ylä-Anttilan mukaan Kanerva-kohussa ja sen seurauksissa näkyy selvästi suomalaisen yhteiskunnan ja sen arvojen muutos. Ylä-Anttila kaipaakin median roolin ruotimisen ohella myös suuremman kuvion arvioimista.

- Mielestäni nyt olisi todella tärkeä puhua siitä, mitä tämä asia kertoo yhteiskunnasta ja arvojen muutoksesta ilman että mennään sinne toiseen ääripäähän. Kaksinaismoraalia ja tekopyhyyttä en missään tapauksessa kannata, Ylä-Anttila painottaa.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot