Mainos
Mainos

Mediat pohtivat omaa rooliaan Kanervan erossa

Ulkoministeri Ilkka Kanervan eroon johtanut tekstiviestikohu on herättänyt vilkkaan keskustelun median roolista. Mediatutkijan mukaan ajat ovat muuttuneet ja Kanerva-jutun kaltaisesta uutisoinnista on tullut arkipäivää myös ns. laatuviestimissä. Mediatalot katsovat selvinneensä uutisoinnista pääosin hyvin, mutta ylilyöntejäkin varmasti tehtiin.

Kilpailu on kovaa mediassa. Siellä tehdään melkein mitä tahansa, jotta saadaan katsojalukuja ja lukijamääriä, sanoo mediatutkija Erkki Karvonen Tampereen yliopistosta.

Mediataloissa myönnetään, että ajat ovat muuttuneet. Samalla sanotaan, että myös poliitikkojen ja muiden valtaapitävien pitäisi ymmärtää tämä viimeistään nyt. Viime aikoina on kohistu Kanervan lisäksi myös eduskunnan ahdistelu-jupakasta sekä tietysti tapaus Vanhasesta.

"Kanerva saa syyttää itseään"

Joukko päätoimittajia arvioi, että Kanerva saa syyttää itseään. Heidän mielestään tekstiviestikohu ja sen seuraukset eivät ole tiedotusvälineitten aikaansaannosta.

Helsingin Sanomien päätoimittaja Reetta Meriläinen ei niele väitteitä median myllytyksestä Kanerva-kohussa. Hänen mukaansa mielikuva ajojahdista syntyy, kun asioita paljastuu vähitellen eikä kohu pääse laantumaan.

Perimmäisenä syynä Kanervan eroon Meriläinen pitää luottamuksen rapautumista kokoomuksen sisällä.

- Kun luottamus on petetty, lähtötilannetta ei saa takaisin. En jaksa uskoa, että media olisi omalla toiminnallaan pystynyt erottamaan häntä, mutta julkisuus tietenkin myötävaikutti asiaa.

Monessa toimituksessa Kanerva-kohun uutisoinnista keskusteltiin runsaasti. Helsingin Sanomissakin näkemykset jakautuivat, mitä Meriläinen pitää hyvänä.

- Tällä hetkellä tuntuu siltä, että tämmöinen angloamerikkalainen politiikan journalismi, jossa seurataan myös poliitikkojen yksityiselämää varsin tarkasti, on rantautunut Suomeen ja tämä täytyy jokaisen poliitikon varmasti ottaa huomioon, päätoimittaja Meriläinen sanoo.

"Ihmisten tiedonhalu on suuri"

Iltalehden vastaavan päätoimittajan Kari Kivelän mukaan tapaus Kanerva oli sen verran erikoinen, ettei siihen oikein kukaan osannut alussa suhtautua.

- Ymmärrän kyllä, että ihmetellään asian käsittelyn laajuutta, mutta kyseessä on kuitenkin aika harvinainen tapaus, Kivelä sanoo.

- Ihmisten tiedonhalu on suuri, ja sitä on ehkä vaikea ymmärtää.

Hänen mukaansa medialta olisi ollut vastuutonta tyytyä Kanervan vastaukseen, jonka mukaan viestit käsittelivät työasioita.

- Uskaltaisin arvioida, että median käsittely on ollut kovaa mutta asiallista. Olemme pyrkineet tasapuolisuuteen ja julkaisseet myös Kanervaa tukevia kommentteja.

Myös Ilta-Sanomien vastaava päätoimittaja Tapio Sadeoja arvioi, että tiedotusvälineet selviytyivät tapahtumien uutisoinnista varsin hyvin.

- Aina olisi tietenkin jotain voitu tehdä paremmin, mutta sanoisin, että media toimi pääsääntöisesti vastuuntuntoisesti.

Hänen mukaansa poliittinen ilmapiiri on muuttunut niin, ettei nykyisin enää hyväksytä sellaista, mitä ennen on voinut tapahtua. Tästä on esimerkkinä eduskunnan seksuaalisesta häirinnästä noussut häly.

Antoiko media vauhtia potkuille?

Turun Sanomien vt. vastaavan päätoimittajan Aimo Massisen mielestä Kanervan ero ei ollut median vika, mutta tiedotusvälineet olivat keskeisesti vauhdittamassa asiaa.

Massinen heristää syyttävää sormea varsinkin Helsingin Sanomille ja Yleisradiolle, jotka hänen mielestään antoivat suhteettoman paljon aikaa ja palstatilaa kohulle.

- Tässä on otettu askeleita juorujournalismin suuntaan. Kanerva tietenkin voi syyttää vain itseään, mutta minusta media olisi voinut olla maltillisempi. Uutisointi meni vähän yli.

STT:n päätoimittajan Mika Petterssonin mielestä tiedotusvälineet tekivät vain niille kuuluvaa tehtävää.

- Suomalaisesta mediasta on tulossa aidosti länsimainen. Jos muistellaan, millaisia asioita takavuosina on jätetty kertomatta, niin ilmapiiri on raikastunut, Pettersson toteaa.

Hän läksyttää poliitikkoja huonosta kriisiviestinnästä. Kanervakin olisi päässyt paljon helpommalla, ellei hän olisi sortunut epäjohdonmukaisiin lausuntoihin.

- Varmasti on näin, että tämmöinen viihteellisempi ja enemmän henkilöön menevä uutisointi lisääntyy, toisaalta se on jokaisen median oma vastuu, kuinka tähän trendin haasteeseen suhtautuu ja miten oman toimintansa linjaa, toteaa puolestaan Savon Sanomien päätoimittaja Jari Tourunen.

Ensiarviossaan mediatalot katsovat selviytyneensä Kanerva-uutisoinnista pääosin hyvin. Samalla myönnetään, että ylilyöntejäkin varmasti tehtiin, mutta niitä analysoidaan vasta myöhemmin.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme