Mainos
Mainos

Melatoniinin vaikutuksia lapsiin ei tiedetä tarkkaan

Nukahtamista edistävän melatoniinin vaikutuksista lapsiin tiedetään vähän, sanovat asiantuntijat.

Unitutkimukseen erikoistuneen neurologin mukaan melatoniini jarruttaa sukuhormonien eritystä. Lapsena käytetyn melatoniinin vaikutuksia lisääntymiseen ei tarkemmin tunneta, koska tutkimuksia ei ole.

Kokonaan melatoniini ei ole lapsilta kielletty.

Mikä melatoniini?

-Narkolepsiaa sairastavat lapset ovat hyötyneet erittäin paljon melatoniinista, koska se auttaa pysymään unessa, mutta käyttö on tarkasti harkittu, professori, neurologi Markku Partinen kertoo.

Keskustelu lasten melatoniinivalmisteiden käytöstä kiihtyi sen jälkeen, kun Ruotsissa paljastui, että niiden käyttö on lisääntynyt runsaasti.

Valmisteiden leviämistä on edistänyt myös EU-komission tekemä päätös, joka mahdollistaa melatoniinin myymisen elintarvikkeena.

Viimeaikainen keskustelu ei ole aiheuttanut apteekkeihin ostoryntäystä.

-Myynnin suuruudesta en tiedä, mutta melatoniinia on jo käytetty reseptilääkkeenä varsin paljon ikäihmisten nukkumis- ja uniongelmiin, sanoo Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Sirpa Peura.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme