Mainos
Mainos

Menestyskirjailija NBF:ssa: Jokainen voi oppia johtajaksi

Yhdysvaltalainen yritysvalmentaja ja menestyskirjailija John Maxwell painotti Nordic Business Forumin avausesityksessään johtamisen ja vaikuttamisen tärkeyttä.

Maxwellin mukaan vielä 1980-luvalla yritysten ja johtamisen valmennuskirjoja ei vielä löytynyt kirjakaupoista.

– Ihmiset uskoivat, että johtavat ovat johtajia syntyessään, eikä siihen opita, Maxwell kertoi viisituhatpäiselle yleisölle.

Maxwell kirjoitti ensimmäisen kirjansa vuonna 1992. Hän on sitä mieltä, että jokainen voi oppia johtajaksi.

Katsomo-video ei ole saatavilla

– Johtajuus on vaikuttamista, vaikuttaminen on johtajuutta. Jokainen voi sen oppia ja kehittyä siinä, Maxwell vakuutti.

Maxwellin mukaan se kuinka hyvin johdat määrittelee kuinka hyvin menestyt. Ilman hyvää johtajaa mikään yritys ei voi nousta menestyväksi suuryrityksessä ilman hyvää johtajaa.

– Jos johtaja kehittyy johtajana yrityskin voi kehittyä. Johtamisen puute on suurin rajoitus yrityksen menestykselle, yli 25 miljoonaa kirjaa myynyt John Maxwell julistaa.

Yrittäjyyttä ei voi kuitenkaan opettaa tuosta noin äkkiä. Hyväksi yrittäjäksi pitää marinoitua ajan kanssa.

– Menestyväksi yrittäjäksi ei tulla kuuden viikon kurssilla tai mikroaaltouunista näppäimiä naputtelemalla. Kyse on asenteesta ja suhtaumisesta yrittäjyyteen.

Johtajuuden portaat

Maxwellin jakaa johtajuuden viiteen portaaseen. Ensimmäiseksi johtajana saa aseman, joka ei vielä Maxwellin mukaan merkitse tai tee sinusta johtajana mitään.

– Ihmiset seuraavat sinua vain koska heidän on pakko. Asema ei merkitse mitään, olet pohjalla etkä vielä mitään muuta kuin johtaja asemasi puolesta.

Toisella tasolla johtaja pitää työntekijöistään ja luo suhteet heihin. Ihmiset seuraavat johtajaa, koska nyt he jo haluavat seurata.

– Tällä tasolla johtajat kuuntelevat, he oppivat ja johtavat oppimansa jälkeen. He ymmärtävät, että heidän täytyy kommunikoida työntekijöiden kanssa ja mennä heidän tasolleen, Maxwell kertoo laskeutuen samalla lavalta yleisön tasolle.

Kolmannen tason avainsanaksi Maxwell määrittelee tulokset. Tällä kertaa ihmiset haluavat seurata sinua johtajana, koska olet tehnyt osaltasi jotain yrityksen hyväksi.

– Ihmiset tekevät nähtyään esimerkin. Olet tehnyt tulosta itse menestyksekkäästi, joten muutkin haluavat seurata sinua ja tehdä tulosta. 

Neljännellä johtamisen tasolla johtaja pystyy kehittämään työntekijöitään. Alaiset haluavat seurata johtajaansa, koska he ovat itse saaneet jotain johtajaltaan.

– Taikuus tapahtuu tällä tasolla. He asemoivat työntekijänsä oikein. Tällä tasolla johtajat ovat myös hyviä rekrytoimaan ja tietävät rekrytoinnin tärkeyden. He tietävät mitä he etsivät.

Viidennellä huipputasolla työntekijät seuraavat johtajaansa, koska he arvostavat tätä. Maxwellin mukaan jokaisen johtajan tulisi tunnistaa oma tasonsa ja kehittää itseään sekä alaisiaan pääsemään seuraavalle tasolle.

– Se kuka johtaa edestä, mutta jota kukaan ei seuraa on vain mies kävelyllä, John Maxwell sanoo.

 Parhaita paloja voi seurata myös suorana MTV Uutisten nettisivuilla suorana ja tallenteina.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

MTV Uutiset seuraa Nordic Business Forumia tiiviisti myös Twitterissä. Toimittajat Antti Mälkönen ja Salla Vuorikoski raportoivat koko päivän omilla tileillään - lisäksi voit seurata kaikkia #nbforum2015-twiittejä.

Katso myös, miten Kauppalehdessä nähdään tapahtuma: 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme