Mainos
Mainos

Meren muoviroskalla vakavia seurauksia

Muoviroskalla on tulevaisuudessa vakavia vaikutuksia Itämeren ekosysteemiin, kerrotaan Suomen ympäristökeskuksesta (Syke).

Itämeren rannoilta löytyvästä roskasta valtaosa on muovia, joka on rantautunut sinne merestä.

Pidä Saaristo Siistinä ry tekee rantojen roskaseurantatutkimusta yhdeksällä rannalla Suomessa. Tutkimus on osa kansainvälistä hanketta.

– Esimerkiksi Helsingin Pihlajasaaresta löytyi mielettömät määrät työmaalla käytettävää eriste- ja vaahtomuovia ja panoslankaa, sanoo Hanna Haaksi, Pidä Saaristo Siistinä -yhdistyksen projektipäällikkö.

Muovi pilkkoutuu meressä pienen pieniksi palasiksi, jolloin eläinplakton syö sitä.

– Jos eläinplankton syö paljon muovia sisältävää ravintoa, se ei pysty lisääntymään tehokkaasti ja populaatio pienenee. Tällöin eläinplanktonia syövien kalojenkin kanta pienenee, sanoo Syken tutkija Jan-Erik Bruun.

Jauhemaiseksi pilkkoutunutta muovia on mahdotonta poistaa merestä.

Myös isot muoviroskat aiheuttavat ongelmia, koska kalat ja linnut sotkeutuvat niihin helposti.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot