Mainos
Mainos

Merenkulkulaitoksen lahjusjupakka hovioikeuteen

Merenkulkulaitoksen jäänmurtajien vuokrausjuttu siirtyy hovioikeuden käsittelyyn.

Merenkulkulaitos oikeudessa

Merenkulkulaitoksen johtajia koskeva lahjusjupakka menee hovioikeuden puitavaksi. Helsingin käräjäoikeuden päätöksestä valittivat hovioikeuteen merenkulkulaitoksen entinen apulaisjohtaja Eeropekka Koivumäki, entinen liikenneosaston päällikkö Lennart Hagelstam, valtionsyyttäjä Ritva Sahavirta ja merenkulkulaitos.

Johtajia syytettiin kymmenien tuhansien eurojen arvoisten lahjusten vastaanottamisesta norjalaiselta DSND-varustamolta, jolle merenkulkulaitos on vuokrannut monitoimimurtajia. Käräjäoikeus hylkäsi kaikki keskeiset syytteet. Hagelstam ja Koivumäki selvisivät sakkorangaistuksilla, jotka tulivat tuottamuksellisista virkavelvollisuuden rikkomisista. Pääjohtaja Kyösti Vesteristä ja ylijohtaja Heikki Muttilaista koskevat syytteet hylättiin kokonaan. Päätös syntyi harvinaisesti tasaäänin 3-3, jolloin syytetyille edullisempi kanta voittaa. Kaikki syytteiden hylkäämistä puoltaneet olivat lautamiehiä eli oikeuden maallikkojäseniä.

Päätöksen jälkeen Koivumäki erotettiin merenkulkulaitoksen palveluksesta. Pääjohtaja Vesterinen on edelleen pidätettynä virastaan, mutta vähemmistä rikkomuksista syytetty ylijohtaja Muttilainen jatkaa työssään.

Kaikki valittaneet ovat ilmoittaneet olevansa tyytymättömiä koko käräjäoikeuden päätökseen.
Tyytymättömyytensä ilmoitti pari kuukautta sitten myös varatuomari Jaakko Aaltola, jota ei hänen toiveistaan huolimatta otettu jutussa asianomistajaksi. Aaltola ei kuitenkaan lopulta valittanut hovioikeuteen.

Tapausta koskevat asiakirjat on lähetetty Helsingin hovioikeuteen, mutta käsittelypäivää jutulle ei ole vielä määrätty. Käsittelyn aloittaminen voi kestää pitkäänkin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme