Mainos
Mainos

Merenkulkulaitoksen lahjustuomiot jäävät voimaan

Merenkulkulaitoksen pääjohtajan ja kahden muun johtajan aiemmat tuomiot jäävät voimaan.

Helsingin hovioikeuden antamat lahjustuomiot Merenkulkulaitoksen lahjusjutussa jäävät pysyviksi, sillä korkein oikeus (KKO) ei myöntänyt jutussa valituslupaa. Hovioikeuden viime elokuussa antaman päätöksen mukaan kolme johtajaa olivat ottaneet lahjuksia norjalaiselta varustamolta.

Hovioikeus tuomitsi pääjohtajana toimineen Kyösti Vesterisen lahjuksen ottamisesta neljän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen sekä pantavaksi viralta. Aiemmin Helsingin käräjäoikeus oli hylännyt häntä vastaan nostetut syytteet harvinaisella äänestyspäätöksellä. Liikenneosaston päällikkönä toiminut Lennart Hagelstam sai kymmenen kuukautta ehdollista törkeästä lahjuksen ottamisesta, lahjuksen ottamisesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Hagelstam teki perheineen useita matkoja norjalaisyrityksen laskuun, matkat suuntautuivat muun muassa Brasiliaan ja Etelä-Afrikkaan. Entinen apulaisjohtaja Eero Pekka Koivumäki tuomittiin lahjuksen ottamisesta neljän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Hän oli ottanut käteistä rahaa ja saanut DSND-varustamolta käyttöönsä myös luottokortin.

Ylijohtaja Heikki Muttilaisen hovioikeus totesi syyttömäksi. Myös käräjäoikeus oli aiemmin hylännyt häntä vastaan nostetun syytteen virkavelvollisuuden rikkomisesta. Valituslupaa olivat hakeneet Kyösti Vesterinen, Lennart Hagelstam ja valtionsyyttäjä Ritva Sahavirta. Sen sijaan Koivumäki tyytyi hovioikeuden tuomioon.

Matkoja ja rahaa

Johtajien todettiin ottaneen vastaan matkoja ja muita lahjuksia 1990-luvulla aikana, jolloin norjalaisella DSND-varustamolla oli miljoonien eurojen maksurästit maksamatta merenkulkulaitokselle. Hovioikeuden mukaan virkamiehillä ei ole oikeutta lähteä pelaamaan vapaasti liike-elämän säännöillä edes silloin, kun kyseessä on monitoimimurtajien vuokrauksen tapainen muusta virkamiestyöstä eroava liiketoiminta.

Tuomitut määrättiin myös maksamaan valtiolle oikeudetta saamansa edut. Hagelstam joutuu maksamaan lähes 55 000 euroa, Vesterinen lähes 12 000 euroa ja Koivumäki 7 200 euroa.

Käräjäoikeus äänesti

Johtajat perustelivat toimiaan liike-elämän vaatimuksilla. Vuonna 2002 käräjäoikeus hyväksyi heidän perustelunsa. Huomiota herättäneessä päätöksessä johtajien "poikkeavien ratkaisujen" katsottiin tuottaneen taloudellisesti hyvän tuloksen niin Merenkulkulaitoksen kuin Suomen valtiontaloudenkin kannalta. Käräjäoikeuden äänestyspäätöksessä vapauttavalla kannalla oli kolme maallikkojäsentä.

Kaksi ammattituomaria ja yksi maallikkojäsen olivat syyllisyyden kannalla. Koska lain mukaan lievempi kanta voittaa, käräjäoikeus hylkäsi keskeiset syytteet ja tuomitsi vain Hagelstamin ja Koivumäen tuottamuksellisista virkavelvollisuuden rikkomisista sakkoihin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme