Mainos

Merenkulkulaitos puuttuu yksityiseen luotsaukseen

Luotsauslain noudattamisen ylin valvonta kuuluu liikenne- ja viestintäministeriölle. Ministeriön mielestä yksityinen luotsaus ei perustu luotsauslakiin.

Merenkulkulaitos aikoo puuttua yksityisen luotsiyhtiön Baltic Pilotin palvelusten käyttöön. Laitos ilmoitti tänään tekevänsä poliisille tutkintapyynnön aluksista, jotka käyttävät yhtiön palveluksia. Tutkintapyynnön perusteena on se, että yksityisen yhtiön käyttäminen on luotsilain vastaista.

Merenkulkulaitos ilmoitti aikeistaan oikeuskanslerin vastattua eilen kanteluun, jonka Luotsiliitto on siitä tehnyt. Liiton mielestä laitoksen olisi pitänyt ryhtyä toimiin yksityisen luotsaustoiminnan lakkauttamiseksi, sillä luotsaus kuuluu sen mukaan valtion luotsausliikelaitos Finnpilotille.

Baltic Pilot aloitti toimintansa Raumalla elokuussa.

Luotsauslain noudattamisen ylin valvonta kuuluu liikenne- ja viestintäministeriölle. Ministeriön mielestä yksityinen luotsaus ei perustu luotsauslakiin. Merenkulkulaitos, jolla myös on valvontavelvollisuus, on vedonnut ministeriön kantaan.

Oikeuskansleri kuitenkaan ei hyväksynyt Merenkulkulaitoksen näkemystä, jonka mukaan luotsilaista ei löydy säännöksiä, joiden perusteella sillä olisi ollut mahdollisuus puuttua Baltic Pilotin toimintaan.

Oikeuskanslerin mukaan Merenkulkulaitos ei silti ole toiminut asiassa virkavelvollisuuksiensa vastaisesti.

Ongelman taustalla on se, että luotsauslakia säädettäessä ei osattu pitää mahdollisena, että joku perustaisi yksityisen yrityksen tarjoamaan luotsauspalveluja. Siksi laki ei myöskään sisällä yksityisiä palveluja koskevia säännöksiä tai rangaistusmääräyksiä.

Liikenne- ja viestintäministeriö ilmoitti vielä keskiviikkoiltana asettavansa työryhmän pohtimaan luotsauslain selkeyttämistä.

Verrattavissa autokatsastukseen

Baltic Pilotin toimitusjohtaja Joakim Håkans ilmoitti pyytävänsä kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarisen (kesk.) kannanottoa luotsauksen kilpailutilanteeseen. Håkansin mukaan luotsauslakia tulee tarkastella suhteessa muuhun kilpailulakiin.

Hän vertaa tilannetta autojen katsastukseen.

-Aikaisemmin julkisena hallintotehtävänä ollut katsastus on yksityistetty, ja siitä huolimatta liikenneturvallisuudesta ei ole tingitty.

Myös Kilpailuvirasto tutkii viranomaisten ja Finnpilotin toimia Baltic Pilotin pyynnöstä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot