Mainos
Mainos

Merenkurkun saaristo nousi maailmanperintölistalle

Virallisesti päätös vahvistetaan tulevana sunnuntaina, kun maailmanperintökomitean kokous päättyy.

Merenkurkun saaristo on hyväksytty Unescon maailmanperintölistalle. Liettuan Vilnassa kokoontunut maailmanperintökomitea päätti asiasta iltapäivällä.

Merenkurkun saaristo hyväksyttiin maailmanperintölistalle Ruotsin Korkearannikon eli Höga Kustenin liitännäisalueena. Korkearannikko pääsi maailmanperintölistalle vuonna 2000.

Länsi-Suomen ympäristökeskuksen johtajan Pertti Sevolan mukaan Merenkurkku hyväksyttiin maailmanperintöluettelon luontokohteeksi yksimielisesti ilman suurempia keskusteluja. Sevolan mukaan päätös on jo tehty, mutta virallisesti päätös vahvistetaan tulevana sunnuntaina, kun maailmanperintökomitean kokous päättyy.

Merenkurkun saaristo on ensimmäinen maailmanperintölistalle hyväksytty luontokohde Suomessa. Aiemmin listalla on on ollut viisi kulttuurikohdetta. Lisäksi Suomen ja yhdeksän muun maan kautta kulkee maailmanperintökohteena oleva Struven kolmiomittausketju.

Luonnonperintökohteet ovat Unescon maailmanperintöluettelossa kulttuurikohteita harvinaisempia. Tällä hetkellä luettelossa on 812 kohdetta, joista 628 on kulttuurikohteita, 160 luonnonperintökohteita ja 24 niin sanottuja yhdistelmäkohteita. Luonnonperintökohteita on viime vuosina hyväksytty maailmanperintö-luetteloon vuosittain vain muutamia.

Ruotsiin kuivin jaloin

Merenkurkun saaristo on ainutlaatuinen geologisten arvojensa vuoksi. Erityiseksi alueen tekee maankohoaminen, sillä maata nousee merestä joka vuosi noin neliökilometrin laajuinen alue. Maa nousee sen verran vauhdikkaasti, että noin 2300 vuoden kuluttua Merenkurkun kautta voi todennäköisesti kävellä Ruotsiin kuivin jaloin.

Ainutlaatuista Merenkurkun saaristossa on myös se, että missään muualla maailmassa ei voi nähdä näin havainnollista esimerkkiä maankohoamisen vaikutuksista alueen geologiaan, eläimistöön, kasvistoon ja kulttuuriin.

Sevolan mukaan Merenkurkun nouseminen maailmanperintölistalle nostaa alueen statusta ja sen tunnettuutta.

- Tämä oli iloinen uutinen ja hyvä päätös kymmenen vuotta kestäneelle Merenkurkku maailmanperintökohteeksi -hankkeelle. Nyt täällä on jo ryhdytty keskustelemaan siitä, mitä päätös tarkoittaa ja miten sitä voisi hyödyntää esimerkiksi matkailussa, kertoi Sevola maailmanperintökomitean päätöksen jälkeen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme