Mainos
Mainos

Merenpohjasta sukellettujen aarteiden omistusoikeus nostattaa kiistoja

Amerikkalainen aarteenmetsästäjä myy sukeltamiaan aarteita. Myynnissä on Ming-dynastian aikaisia patsaita ja astioita. Myynti nostaa esille kysymyksen, kuka aarteet lopulta omistaa.

Syvänmerensukeltaja Phil Greco on tutkinut Etelä-Kiinan merta puolenkymmentä vuotta. Hän on jo aiemmin rahoittanut etsintöjä myymällä löytöjään.

- Nyt myyntiin on menossa Ming-dynastian aikaisia esineitä, jotka lienevät peräisin jostain Pohjois-Kiinasta ja jotka ilmeisesti haudanryöstäjät ovat kätkeneet meren poveen viime vuosisadan alussa, Greco kertoo.

Esineet on arvioitettu Hongkongissa, Shanghaissa ja osin myös Makaossa. Ponikaksikon hinta-arvio on 10 miljoonaa dollaria. Jostain syystä esineet jäivät Filippiinien aluevesille ja löytyivät vasta nyt sadan vuoden kuluttua.

Suomalainen Kiinan-tuntija pitää todennäköisenä, että esineet ovat aitoja, ja arvelee hintapyyntöäkin käyväksi.
Maksukykyisiä löytyy hänen mukaansa niin Kiinasta kuin muualtakin.

Nyt ongelmaksi on noussut kenelle esineiden omistusoikeus lopulta kuuluu. - Se on vähän niin kuin Suomessa tämä Vrouw Maria, joka oli siis hollantilaisalus, matkalla Hollannista Venäjälle ja haaksirikkoutui Nauvossa. Museovirasto on ominut esineistön, vaikkei sillä esineistöllä ollut mitään tekemistä Suomen kanssa, sinologi Pertti Seppälä pohtii.

Seppälä puolustaa valtioiden vaatimuksia sen verran, että niiden tarkoituksena on enemmänkin vaalia historiaa ja löytöesineiden kokonaisuuksia kuin tehdä löydöillä rahaa.

Jos kysellään myymisen moraalin perään, Seppälä huomauttaa hyvin kerkeästi, ettei välttämättä kaikilla ostajillakaan eli keräilijöillä tai edes museoilla ole moraalia. Kaupat saattavat syntyä, vaikka ostaja tietää esineen jopa varastetuksi.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 10.08.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme