Mainos
Mainos

Meressä edelleen vähän sinilevää

Järvissä sinilevähavainnot ovat lisääntyneet. Levätilanne saattaa myös vaihdella järven eri osissa.

Sinilevää on meressä yhä vähän, mutta järvissä levähavainnot sen sijaan ovat lisääntyneet.

Avomerellä sinilevää ei ole veden pinnalla, mutta veden pintakerrokseen sekoittunutta levää on Kotkasta Saaristomerelle. Paikoitellen sinilevää voi olla runsaasti. Lisäksi Ahvenenmerellä Ahvenanmaan lounaispuolella on pintaveteen sekoittunutta levää.

Suomen ympäristökeskuksen ja Merentutkimuslaitoksen mukaan sinilevien pintakukinnat voivat suotuisten säiden myötä lisääntyä.

Järvissä sinilevähavainnot ovat edelleen lisääntyneet. Valtakunnalliseen seurantaan kuuluvasta 260:stä sisävesien havaintopaikasta 52:lla on vähän sinilevää. Runsaasti sitä on 22 järvessä. Levätilanne saattaa myös vaihdella järven eri osissa.

Erittäin runsaasti sinilevää on tavattu Iisalmen reitin Porovedessä.

Järvien pintaveden lämpötilat ovat Etelä- ja Keski-Suomessa noin 16-20 ja Lapissa 11-18 astetta. Lämpötilat ovat hieman keskimääräistä alempia.

Pintaveden lämpötila avoimella Suomenlahdella on 17-19 ja rannikolla 17-20 astetta.

Tunnista sinilevä

Vähäinen sinilevä näkyy vedessä pieninä vihreinä hippusina tai murusina. Jos levää on paljon, se samentaa veden ja muodostaa tyynellä säällä sen pinnalle maalimaisia juovia tai saattaa kerääntyä rannalle vihertävänä massana.

Sinilevävettä ei pidä käyttää talous- tai löylyvetenä. Myös uimista pitää välttää levävedessä, ja etenkään lapsia ja kotieläimiä ei pidä päästää veteen.

Sinilevät ovat usein myrkyllisiä ja voivat aiheuttaa uimarille muun muassa iho-oireita ja nieltynä myrkytysoireita.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme