Mainos
Mainos

Merijäät sulaneet petollisiksi - Perämerellä laivat jäämotissa

Ilmatieteen laitos varoittaa merijäiden petollisuudesta. Leutojen säiden ansiosta varsinkin eteläisessä Suomessa merijäälle meneminen on monin paikoin vaarallista.

– Tällä hetkellä ei voi tietää, missä jää pettää ja missä se kantaa, sillä leudon sään ja meriveden korkeuden vaihteluiden takia jään paksuutta on vaikea ennustaa tarkasti, muistuttaa jääasiantuntija Jouni Vainio Ilmatieteen laitokselta.

– Tämän lisäksi jään alla liikkuva merivesi syö jäätä altapäin ja korkeusvaihtelut nostavat vettä jään pinnalle.

Vainion mukaan meren jäälle ei pidä mennä, jos se ei ole välttämätöntä.

Vähimmäisvarustus merijäille mentäessä on jäänaskalit, jotka pitää olla ripustettuna kaulalle. Sen lisäksi on hyvä olla mukana kelluttavaksi pakattu reppu, jossa on vesitiiviisti pakatut vaihtovaatteet. Matkapuhelin kannattaa laittaa vesitiiviiseen pussiin.

Jäät painuneet Perämeren koillisnurkkaan

Viime päivien leuto sää kovine tuulineen on saanut Suomen merialueen jääalueen pienenemään nopeasti. Jäätä on nyt enää noin 50 000 km² alueella. Kovat tuulet ovat pakanneet jäät Perämeren koillisnurkkaan, jossa tällä hetkellä lähes jokainen laiva tarvitsee jäänmurtajan avustusta.


 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme