Mainos
Mainos

Merikapteeni vaihtoi leiriä öljytankkerilta "hippiterroristien" joukkoon

Auringossa paistattelee mies, jolla on tatuoidut käsivarret, parrakas naama ja rockmiehen elkeet. Merikarhu, olisihan se pitänyt arvata. Martti Leinonen, 29, tulee reippaasti esittäytymään.

Seitsemän vuoden merikapteenin uraan mahtuu kaksi ääripäätä: miehen tie on kulkenut öljytankkerilta kansainvälisen ympäristöjärjestön soturiksi.

Vielä vuosi sitten merikapteeni Leinonen toi Suomeen raakaöljyä Venäjältä Neste Oilin tankkerilla pitkin Suomenlahtea.

-Se oli unelmaduuni, jota varten olin opiskellut kuusi vuotta, Leinonen kertoo.

Rocklevy vaikutti elämänmuutokseen

Sitten tapahtui jotain Leinosen korvien välissä. Meksikonlahden öljyvuoto pani miettimään, millaiset seuraukset vastaavalla turmalla olisi Suomenlahdella.

Suomalainen rock-yhtye Stam1na julkaisi helmikuussa 2010 levynsä Viimeinen Atlantis, joka vei Leinoselta jalat alta.

– Tajusin, että olen osa koneistoa, jossa en halunnut olla. Sanoin, että menen mieluummin vaikka kioskille myymään jäätelöä.

Niin Leinonen sanoi itsensä irti. Ystävän kannustamana hän haki töihin jätskikioskin sijaan ympäristöjärjestö Greenpeacelle.

Kaikki tapahtui muutamassa päivässä, ja viime joulukuussa Leinonen oli jo ensimmäisellä komennuksellaan Esperanza-aluksella.

– Ajattelin ensin, että Greenpeacessa on vain hippiterroristeja, mutta olen löytänyt täältä henkisen kotini.

Paljon on muuttunut sitten joulukuun. Leinonen palasi äskettäin Grönlannista operaatiosta, jolla vastustettiin arktisten alueiden öljynporausta.

Leinosen ja 17 muun aktivistin kiivettyä öljynporauslautalle heidät pidätettiin ja vietiin vankilaan Nuukiin. He olivat pidätettyinä kaksi viikkoa.

Oikeudenkäynti järjestetään elokuussa, ja odotettavissa on tuhansien eurojen sakot sekä vuoden kestävä maastakarkoitus.

Suhdetoiminta sujuu

Leinosen mukaan hän tekee Greenpeacella merikapteenina 50-prosenttisesti samaa työtä kuin Nesteen aikoina. Työn oheen on tullut luovempi osuus: nyt hän kirjoittaa blogia ja antaa haastatteluja.

Aluksilla vierailee paljon toimittajia eri maista. Kameroille poseeraaminen on tullut tutuksi.

– Meillä on vain yksi ase, ja se on media.

PR sujuukin sanavalmiilta mieheltä kuin luonnostaan. Suu käy ja kädet heiluvat. Hän puhuu paljon kaikenlaisesta: euron tonnikalapurkkien takana olevasta ryöstökalastuksesta, nuoruuden muusikon urahaaveistaan ja merimiestatuointien historiasta.

– Jos siinä on ankkuri, mimmejä, liekkejä tai pääkalloja, ei voi mennä pieleen, Leinonen neuvoo virnistäen.

Tatuointeja hänellä on noin 20, riippuen laskutavasta. Oikeaa käsivartta koristaa havaijilaisnainen, vasemmassa on muun muassa se kuuluisa kallo. Uudesta seikkailusta tulee uusi kuva ihoon.

Ja mihin sitten mennään? Liukasliikkeinen Martti Leinonen on jo poistunut maasta. Hän lähti sunnuntaina Koreaan, legendaariselle Rainbow Warrior -alukselle kampanjoimaan riistokalastusta vastaan.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme