Mainos
Mainos

Merikasvatuslaitos tyhjennettiin kirjolohista – kyseessä Suomen ensimmäinen IHN-virustapaus

Iissä Pohjois-Pohjanmaalla kaksi merikasvatuslaitosta on tyhjennetty kirjolohista kaloihin tarttuvan IHN-viruksen takia, kertoo Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.

Molemmat laitokset ovat merikassien talvisäilytyspaikkoja, ja niistä kerätyt kalat on viety hävitettäväksi Honkajoki Oy:n kierrätyslaitokseen.

Virusta löytyi Perämeren rannalla sijaitsevien merikasvatuslaitosten kaloista marras-joulukuun vaihteessa. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun IHN-virusta on todettu Suomessa tai Pohjoismaissa.

IHN-virus aiheuttaa vertamuodostavan kudoksen kuoliotautia. Ihmisiin ja lemmikkeihin tauti ei tartu, ja kalaa voi Suomessa syödä normaalisti.

Iin tapausten jälkeen IHN-tartuntoja on löytynyt myös sisävesialueilta Tervon kalanviljelylaitoksesta ja kolmesta onkilammikosta Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Myös näissä paikoissa kalojen hävittäminen on loppusuoralla.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme