Mainos
Mainos

Merikotkan poikastuotanto notkahti

Tänä vuonna poikasia on laskettu 237, kun viime vuoden lukemat olivat 252, kertoo Suomen WWF.

Merikotkiemme poikastuotto on edelleen hyvällä tasolla, vaikka poikasten määrät notkahtivatkin vähän viimevuotiseen verrattuna. Tänä vuonna poikasia on laskettu 237, kun viime vuoden lukemat olivat 252, kertoo Suomen WWF alustavien tietojen perusteella.

Asuttuja reviirejä oli runsaat 250 (244 viime vuonna), ja niistä pesintä onnistui 144 risulinnassa (159:ssä viime vuonna). Pesässä oli poikasia yleensä 1-2, mutta ympäri maata tavattiin myös muutama kolmen poikasen pesä. Lähes kaikki on rengastettu pesillään.

WWF:n merikotkatyöryhmä aloitti lajin seurannan vuonna 1973, jolloin poikasia kuoriutui vain viisi.

- Kuluneina vuosina kanta on komistunut huomattavasti, sillä aikuisia ja poikasia lasketaan nykyisin olevan yhteensä noin 800-1000 yksilöä, arvioi ylitarkastaja Tuomo Ollila Metsähallituksesta.

Vuosittain aikuisia merikotkia löydetään kuolleena muutamia. Tänä vuonna yksi lintu kuoli lennettyään sähkölankoihin Merenkurkussa ja kolme menehtyi sisäisissä reviiritaisteluissa.

Ylensyönyt kotka oli rengastajan vanha tuttu

Lapissa sattui kesäkuussa erikoinen tapaus, kun merikotkien rengastajat saapuivat eräälle pesälle ja saivat kiinni aikuisen merikotkan, joka liikkui maassa lentokyvyttömänä ylensyömisen takia.

- Saalistamaansa kalaa syönyt lintu tavattiin Lokan tekoaltaan rannalla. Merikotka syö tukevasti aina kun siihen tarjoutuu tilaisuus, muistelee Tuomo Ollila.

Lähemmässä tarkastelussa huomattiin, että linnulla oli jalassaan kiinniottajansa, rengastaja Seppo Ojalan itsensä sille 22 vuotta aiemmin laittama rengas. Seuraavan tunnin kuluessa merikotka sulatteli ruokaansa rauhassa ja nousi sitten taas ilman apua siivilleen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme