Mainos
Mainos

Merikotkien pesintä sujui huonosti Ahvenanmaalla

Kylmä talvi näyttää koetelleen erityisesti Ahvenanmaan merikotkia. Pesintä onnistui poikkeuksellisen huonosti tänä keväänä.

- Siellä meni todella surkeasti. Joka neljäs pesintä onnistui. Poikasia oli alle puolet tavanomaisesta, vaikka pesintöjä oli aiempaa enemmän. Ei ole pitkään aikaan tullut näin vähän poikasia kuin nyt tuli, pahoittelee rengastaja Hannu Ekblom WWF:n merikotkatyöryhmästä.

Syyksi huonoon pesintämenestykseen arvellaan ankaraa talvea.

- Ahvenanmaalla oli erittäin kova maaliskuu ja huhtikuun alku. Oli hyvä jäätilanne eli merikotkalle huono ravintotilanne. Niiden on vaikea löytää ravintoa kun meri on jäässä, kertoo Ekblom.

Ahvenanmaa on Suomen rikkainta merikotka-aluetta ja kanta kestää hyvin yhden huonon vuodenkin.

- Kyllä Ahvenanmaan kanta kestää, mutta toivottavasti ei tule toista heti peräkkäin kuitenkaan. Kyllä me aika huolestuneita oltiin, kun meni noin heikosti, että vain joka neljäs pesintä onnistui, sanoo Ekblom.

Citymerikotkaa odotellaan vielä

Kaikkialla ei onneksi mennyt yhtä huonosti. Uudellamaalla merikotkien pesintä onnistui hyvin.

- Helsingistä itään päin on tullut pari uutta reviiriä ja se on hieno juttu, iloitsee Hannu Ekblom.

Helsingin rannoille ei tänäkään vuonna saatu omaa citymerikotkaa.

- Kyllä siihen vaikuttaa liikkuminen maalis-huhtikuun aikana saaristossa. Helsingin alueella ei ole kovin montaa saarta ja mitä enemmän siellä liikutaan, sen huonompi se merikotkan kannalta on. Saa nähdä, milloin merikotkat rakentavat pesän Helsingin alueelle, arvuuttelee Ekblom.

Nuoria rengastajia kaivataan

Merikotkarengastajien harras toive on se, että uusia nuoria rengastajia saataisiin mukaan työhön.

- Tiedän paljon nuoria kavereita, jotka ovat hyviä kiipeilemään. Olisi kiva, jos he lähtisivät mukaan rengastusreissulle ja rengastamaan, haaveilee Ekblom.

Rengastajien keski-ikä on melko korkea ja kun Suomen merikotkakanta on kasvanut, rengastusurakka on vaativa.

- Multa on mennyt 4 viikkoa tässä kierrellessä. Koko loma on kulunut kotkien kanssa. Onhan se hirveen iso satsaus tällaiseen hommaan. Jos olisi enemmän rengastajia, voitais vähän jakaa alueita, toivoo Hannu Ekblom.

Suomen merikotkakannan kooksi arvioidaan tällä hetkellä noin 1 500 lintua. Viime vuonna merikotkat saivat 314 poikasta. Se on toiseksi paras pesintätulos tähän mennessä. Ennätys on vuodelta 2009, jolloin kuoriutui 349 poikasta. Tämän vuoden pesintätulos selviää heinäkuun alkupuoliskolla.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme