Mainos
Mainos

Merilevästä tulevaisuuden biopolttoainetta?

Suomessa tutkitaan mahdollisuuksia käyttää Itämeren leviä bioenergiana.

Ympäristökeskus on kasvattanut niin sanottuja makroleviä, kuten ahdinpartaa keväästä asti puhtailla merialueilla ja kalankasvatuslaitosten lähettyvillä. EU:n laajuinen hanke kestää kaksi vuotta.

Levät voisivat parhaimmillaan tuottaa energiaa ja samalla ehkäistä merien rehevöitymistä.

- Selvitämme, miten paljonko makrolevät voivat poistaa ravinteita Itämerestä, Suomen Ympäristökeskuksen Merikeskuksen tutkija Jukka Seppälä kertoo.

Itämeren sinilevälautoista ei kuitenkaan biopolttoainetta saada, vaan tehokkainta on kasvattaa levät erillisissä levänkasvatusaltaissa.

Kaupallinen tuotanto vielä kaukana

Levä nähdään hyvin tuottoisana energianlähteenä: sen määrä saattaa kaksinkertaistua muutamassa tunnissa ja satoa voisi korjata näin jatkuvasti. Lisäksi runsaasti energiaa tuottavien rasvayhdisteiden osuus levissä on hyvin korkea verrattuna vaikkapa palmuöljyyn tai ruokakasveihin.

Seppälän mukaan levien etuna on, etteivät ne kilpaile ravintokasvien kanssa.

- Leviä voi myös kasvattaa joutomailla, ja niiden kasvatukseen voidaan käyttää jätevesiä.

Toistaiseksi leväöljyn hinta jää vielä 10-100 kertaa liian suureksi kaupallista tuotantoa silmälläpitäen. Seppälä arvioi, että kannattavaa energiantuotantoa voi joutua odottamaan jopa parikymmentä vuotta.

- Optimistit veikkaavat kahta vuotta, pessimistit sanovat, että ei koskaan, Seppälä sanoo.

Katso Päivi Mäki-Petäjän raportti Rymättylästä (Seitsemän uutiset 6.10.2011)

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot