Mainos
Mainos

Meriturmat vähentyneet

Karilleajot ovat vuosikymmenessä vähentyneet liki 40 prosenttia, vaikka laivaliikenne samana aikana on kasvanut voimakkaasti.

Kymmenen vuotta alusliikennettä pääkaupungin edustalla ohjanneen Helsinki VTS:n toiminta on vähentänyt tehokkaasti meriturmia. Esimerkiksi karilleajot ovat vuosikymmenessä vähentyneet liki 40 prosenttia, vaikka laivaliikenne samana aikana on kasvanut voimakkaasti.

Onnettomuuksien vähenemiseen ovat lisäksi olleet vaikuttamassa muun muassa navigointitekniikan, alusten käsiteltävyyden, elektronisten merikarttojen ja merenkulun turvalaitteiden kehitys.

Vuonna 1995 Suomen aluevesillä sattui yhteensä 36 karilleajoa ja yhteentörmäystä, kun niitä kymmenen vuotta myöhemmin oli vain 22. Samaan aikaan Suomen satamiin saapuneiden alusten määrä kasvoi reilusta 34 700:sta noin 44 000:een. Kasvua oli siten yli neljännes.

Alusliikennepalvelua tarjoava VTS-keskus aloitti toimintansa Helsingin edustan merialueella lokakuun alussa 1996. VTS-toiminta kattaa nykyisin koko Suomen merialueen ja Saimaan vesistön. Toiminnan takana on Merenkulkulaitos.

Tätä nykyä myös Suomenlahden kansainvälisillä vesillä ohjataan alusliikennettä. Kyseessä on Suomen, Viron ja Venäjän merenkulkuviranomaisten yhteinen ilmoittautumisjärjestelmä GOFREP, jolla pyritään ehkäisemään muun muassa lisääntyvien öljykuljetusten riskejä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme