Mainos
Mainos

Meriveden laatu heikentynyt Suomenlahdella

Merivesien laatu on selvästi heikentynyt tämän vuosituhannen alussa. Sisäjärvien veden laatu on sen sijaan pysynyt pääosin ennallaan, ilmenee Suomen ympäristökeskuksen valtakunnallisesta pintavesien laatuluokituksesta. Jokien tilassa näkyy sekä kohentumista että heikentymistä.

Merivesien laatua heikentää erityisesti rehevöityminen Suomenlahdella, Saaristomerellä sekä Perämeren jokisuiden edustoilla. Vaikka Suomenlahteen päätyvä ravinnekuormitus on laskenut, rehevöityminen jatkuu ja näkyy erityisesti aiempaa runsaampina sinileväkukintoina.

Vuosien 2000-2003 tietoihin perustuvan laatuluokituksen mukaan järvien pinta-alasta vajaat viisi prosenttia, rannikkovesistä runsas prosentti ja joista noin kolmannes luokiteltiin välttäväksi tai huonoksi.

Jokien veden laatu on yleensä huonompi kuin järvien, sillä asutus ja maatalous ovat keskittyneet jokien varsille. Myös vuoden 2002 poikkeuksellinen kuivuus ja vähävetisyys on näkynyt vesien laadussa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme