Mainos
Mainos

Mervi-myrskystä tuntuvat vahingot sähköyhtiöille

Myräkkä kevensi Kainuun Energian, Oulun seudun sähkön, Oulun Energian ja Vattenfallin kukkaroita yhteensä noin 150 000 euron verran. Vikoja on korjattu vielä tänäänkin.

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa keskiviikon vastaisena yönä riehunut Mervi-myrsky aiheutti tuntuvat vahingot sähköyhtiölle.

Sähköyhtiöt ahersivat hiki hatussa, kun pahimmillaan noin 30 000 taloutta odotteli sähköjensä palautumista eri puolilla Pohjois-Pohjanmaata ja Kainuuta.

Suurin lovi lohkeaa Kainuun Energian lompakkoon. Mervi aiheutti yhtiölle yhteensä noin 80 000 euron korjauskustannukset. Oulun Energiaa neiti rokotti noin 35 000 euron verran ja Oulun seudun sähköä noin 20 000 euron edestä. Vattenfallille koitui noin 15 000 euron kustannukset.

Sähkökatkoksen pituudesta lisäkustannuksia

Sähköyhtiöt joutuvat sähkömarkkinalain nojalla maksamaan asiakkailleen myös korvauksia, jos sähkökatkos kesti yli 12 tuntia. Korvauksen suuruus 12-24 tuntia kestäneestä sähkökatkosta on kymmenen prosenttia asiakkaan vuotuisesta siirtomaksusta veroineen.

Kainuun Energian alueella vähintään 12 tuntia kahvinkeittoon pääsyä odotteli noin sata asiakasta. Pisimmillään lamppujen syttymistä odoteltiin Suomussalmen Puraksen alueella, jossa pisin katos kesti runsaat 15 tuntia. Kainuun Energia arvioi, että sen yli 12 tuntia sähköjään odotelleista asiakkaista sähköllä lämpiävän omakotitalon omistaja tulee saamaan keskimäärin 80 euron korvaukset ja muulla kuin sähköllä lämpiävä omakotitalo 30 euron summan.

Suurimmat ongelmat Mervi-myrsky aiheutti sähkölinjoille, sillä se kaatoi kymmeniä puita linjojen päälle. Suuremmilta laiterikoilta tiettävästi vältyttiin. Puita kaatui myös teille ja rakennusten päälle.

Ilmatieteen laitos ja Merentutkimuslaitos määrittelivät Mervin rajuksi syysmyrskyksi. Myrskyn aikana satoi runsaasti vettä ja paikoitellen myös ukkosti. Tuuli puhalsi myrskyisästi puuskittain.

Mervin aiheuttamia tuhoja on korjattu keskiviikosta lähtien. Pahimmat ongelmat ovat takanapäin, mutta sähköyhtiöt korjasivat viimeisiä vikoja vielä tänäänkin.

-Yksittäisiä vikoja ilmaantuu. Odotamme viikonvaihdetta, kun ihmiset menevät esimerkiksi kesämökeillään käymään. Saattaa olla, että sieltä löytyy vielä joku sähköongelma, Oulun Energian käyttöpäällikkö Osmo Salmisto sanoo.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme