Mainos
Mainos

Metadonin maahantuontia rajoitetaan

Metadonia sisältävien lääkevalmisteiden maahantuontia on rajoitettu katukaupan estämiseksi.

Metadonin maahantuontia rajoitetaan.

Metadonia sisältävien lääkevalmisteiden maahantuontia omaan käyttöön on rajoitettu. Metadonia sisältäviä lääkevalmisteita voi edelleen tuoda 14 vuorokauden käyttöä vastaavan määrän, mutta suurin sallittu vuorokausiannos on alennettu 40 milligrammaan.

Lääkelaitos päätti rajoituksesta tänään estääkseen metadonin leviämisen katukauppaan.

Lääkelaitoksen mukaan metadonin maahantuonnista tuli kuluneen kesän aikana uusi ongelma huumausaineen väärinkäyttäjien keskuudessa. Kun vuorokausiannosta ei tähän asti ollut rajoitettu, maahan tuotiin suuria määriä metadonia kerrallaan.

Metadoni voi muiden opioidien tapaan aiheuttaa kuolemaan johtavan hengityslaman. Metadoni on kipulääke, jota käytetään vaikeiden kipujen hoitoon ja opioidiriippuvaisten henkilöiden vieroitus- ja korvaushoitoon.

Metadonia tuotaessa matkustajalla on oltava aina lääkeresepti mukanaan. Suurin nyt sallittu vuorokausiannos on sama kuin Suomessa kivun hoitoon yleisesti hyväksytty vuorokausiannos. Kaikkiaan Suomeen matkustava voi tuoda kerrallaan metadonia tullessaan 560 grammaa. Uuden annoksen voi tuoda vasta, kun edellisestä kerrasta on kulunut tuodun lääkemäärän käyttöä vastaava aika.

Jopa kuusinkertaisia vuorokausiannoksia

-Metadonia tuodaan pääasiassa Ranskasta. Siellä resepteihin on kirjoitettu jopa 200-250 mg vuorokausiannoksia, sanoo yliproviisori Hanna-Maija Koponen-Piironen Lääkelaitokselta.

Tällaiset annokset ovat jopa kuusinkertaisia suomalaisiin vuorokausiannoksiin verrattuna ja kaikkien hoitokäsitysten mukaan aivan liian suuria. Koponen-Piirosen mukaan näyttääkin siltä, että vuorokausiannokset nostettu mahdollisimman suuriksi, jotta kerralla saadaan tuoduksi mahdollisimman paljon metadonia.

Suomessahan metadonia ei saa reseptilläkään apteekeista, vaan pääasiassa sosiaali- ja terveysministeriön luvalla päiväannos kerrallaan vieroitusyksiköstä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme