Mainos
Mainos

Metalli väläytti lakkoa

Metallin alalla ei synny uutta työehtosopimusta nykyisen sopimuskauden aikana. Metallin neuvottelijat tapasivat tänään lyhyesti ja sopivat jatkavansa neuvotteluja ensi sunnuntaina. Uusia palkankorotusesityksiä ei tehty. Nykyinen sopimuskausi päättyy lauantaina.

Metalliliiton puheenjohtaja Per-Erik Lundhin mukaan liitto on valmis antamaan lakkovaroituksen, mikäli neuvotteluissa ei edistytä. Lundh esitti aamupäivällä kokoontuneelle Metalliliiton liittovaltuustolle, että se antaisi liittotoimikunnalle valtuudet uhkavaatimuksen antamisesta. Valtuusto päättää asiasta iltapäivällä.

Metalliliiton valtuusto sai aamupäivällä vain selvityksen neuvottelutilanteesta. Liiton tavoitteena oli saada uusia työehtosopimuksia koskeva neuvottelutulos hyväksytyksi valtuuston kokouksessa jo päivällä.

Lundh esitti aamupäivällä kokoontuneelle Metalliliiton liittovaltuustolle, että se antaisi liittotoimikunnalle valtuudet uhkavaatimuksen antamisesta. Takarajana sopimuksen synnylle on tämä viikko. Lundhin mukaan työnantajat eivät ole riittävästi joustaneet palkankorotusesityksissään. Ongelmia tuottavat myös kiistat työajan lyhentämisestä.

Valtion palkansaajat vaativat samaa kuin muutkin

Valtion palkansaajat vaativat sopimusneuvotteluissa samoja palkankorotuksia kuin mitä muutkin alat saavat. Lisäksi neuvotteluissa on sovittava ohjelmasta, jolla kurotaan valtion henkilöstön ansiokehityksen jälkeenjääneisyyttä lähivuosina umpeen.

Valtion pääsopijajärjestöt Akava-JS, STTK-J ja SAK:lainen Valtion yhteisjärjestö VTY jättivät sopimustavoitteensa Valtion työmarkkinalaitokselle tänään. Palkankorotusesityksiä ei vielä annettu. Järjestöt laskevat valtion palkansaajien ansiokehityksen olleen 1990-luvulla keskimäärin viisi prosenttia jäljessä muista aloista. Arvio perustuu loppuvuodesta valmistuneeseen valtiovarainministeriön ja valtion pääsopijajärjestöjen yhteiseen selvitykseen valtion palkkauksesta.

Järjestöt edustavat yli 90:tä prosenttia valtion henkilöstöstä. Valtion palveluksessa on noin 125000 henkilöä. (STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot