Mainos
Mainos

Metalliliiton Lundh: Emu ja tupo ovat kaksi eri asiaa

SAK:laisen Metallityöväen liiton puheenjohtaja Per-Erik Lundh (sd.) haluaa hillitä keskustelua uudesta tulopoliittisesta ratkaisusta. Hänen mielestään keskustelu on ennenaikaista, sillä nykyistä sopimuskautta on jäljellä reilu vuosi ja sopimuksesta on vielä toteuttamatta useita kohtia, mm. koulutusvakuutus.

Lundh varoitti Helsingissä liittonsa valtuuston kokouksessa, että tuloratkaisun liian aikainen nuotittaminen saattaa tuhota koko hankkeen. Hän muistutti samalla, että Euroopan talous- ja rahaliitto Emu ja mahdollinen uusi tulopoliittinen ratkaisu ovat kaksi eri asiaa.
-Jo aikataulut ovat erilaiset. Oikeilla kansallisilla Emu-ratkaisuilla voidaan kyllä selkiyttää mahdollisuudet jatkotupolle, Lundh sanoi.

Hänen mukaansa Emun toteutuminen edellyttää Suomessa erilaisia puskurirahastoja, mutta niitä koskevat neuvottelut ovat vielä alkutekijöissään. Lundh toivoi mm. yrityskohtaisia, tulospalkkaukseen perustuvia puskurirahastoja, joiden avulla varauduttaisiin suhdannevaihteluihin Euroopan talous- ja rahaliiton Emun oloissa. Rahastojen rakentamiseen käytettäisiin tulospalkkioeriä.
-Yrityskohtaisia rahastoja tarvitaan, koska suhdannevaihtelut kohdistuvat eri tavalla eri toimialueisiin ja yrityksiin, hän perusteli.

Hänen mielestään Emuun liittyvissä neuvotteluissa on myös huolehdittava, että työttömyysturvan taso ja kesto säilyvät vähintään nykyisellään. Lundh nimitti työttömyysturvaa "yksilöperusteiseksi rahastoksi".
-Kaikkein parasta valmistautumista Emuun on se, että nyt todella ryhdytään huolehtimaan työllisyyden paranemisesta. Kasvun työkalut on otettava vihdoin käyttöön, Lundh painotti.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme