Mainos
Mainos

Metallissa tulossa tiukka johtokisa

Metallityöväen liittoa kahdeksan vuotta johtaneen Erkki Vuorenmaan (sd.) asema on vaakalaudalla. Liittoa jatkossa johtavan nimi ratkeaa käytännössä lauantaina, kun metallin sosiaalidemokraatit päättävät ehdokkaastaan. Liiton liittokokous alkaa sunnuntaina Tampereella.

Odotettavissa on tiukka kisa sosiaalidemokraattien ryhmäkokouksessa. Vuorenmaan haastajaksi lähteneen Riku Aallon taustajoukoissa lasketaan, että tämän tukijoita on ainakin 139, kun voittoon ryhmän äänestyksessä tarvitaan 152 ääntä.

Vuorenmaan tukijoukoissa on listattu 125 varmana pidettyä tukijaa, ja siellä uskotaan, että ehdokkaiden voimasuhteet ovat ratkaisun aattona käytännössä hyvin tasan. Sosiaalidemokraattien liittokokousryhmään kuuluvia edustajia on kaikkiaan 303.

Aalto työskentelee nyt liiton talouspäällikkönä. Hän on kampanjoinut lupaamalla parempaa edunvalvontaa ja jäsenistön kuuntelemista. Vuorenmaa on saanut kuulla moitteita erityisesti viime kevään palkkaratkaisusta. Metalli sopi uusista palkoista ensimmäisten joukossa. Perässä tulleet liitot nettosivat parempia korotuksia.

Kolmantena demarina puheenjohtajan paikalle pyrkii liiton työsuojelusihteeri Kari Vilkman, mutta tukijoita ei juuri ole ilmaantunut.

Muodollisesti liiton puheenjohtaja valitaan vasta toiseksi viimeisenä kokouspäivänä ensi tiistaina. Siinä vaiheessa valinta on enää läpihuutojuttu ja ennalta tiedetyn voittajan kukitusta.

Paikkaansa joutuu puolustamaan myös liiton vasemmistoliittolaisten ykkösmies, liiton sihteeri Matti Mäkelä. Sitä tavoittelee myös liitossa työehtosihteerinä toimiva Jari Myllykoski. Kisaan lähtemistä aiemmin harkinnut liittotoimikunnan jäsen Pertti Turtiainen on luopunut aikeesta. Myös vasemmistoliittolaisten ryhmä äänestää omasta valinnastaan lauantaina.

Metallin kokous ottaa kantaa uuden Team-suurliiton jatkovalmisteluun.Tarkoituksena on, että metalli ja viisi muuta liittoa löisivät hynttyyt yhteen vuonna 2010. Liiton vasemmistoliittolaisten ryhmä on ryhtynyt vaatimaan irtautumista hankkeesta.

Liitohanke sävyttää myös henkilövaaleja. Puheenjohtajakisan Vuorenmaa ja Aalto tukevat sitä, mutta hieman erilaisin painotuksin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme