Mainos
Mainos

Metalliteollisuuden päästöt vähentyneet ratkaisevasti

Metalliteollisuuden päästöt ovat ratkaisevasti pienentyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana, arvioidaan Geologisen tutkimuskeskuksen (GTK) tuoreessa selvityksessä.

GTK on ollut mukana kehittämässä uudenlaista arviointimenetelmää, joka paljastaa entistä tarkemmin metalliteollisuuslaitosten paikalliset ympäristö- ja terveysriskit.

Ympäristö- ja terveysriski on sidoksissa paikallisiin geologisiin ja muihin ympäristöoloihin, joten luotettavaan riskinarvioon tarvitaan paikkakohtaista tietoa. Finmerac-hankkeen kohdealueiksi oli valittu Pyhäsalmen sinkkikaivoksen vaikutusalue, Harjavallan suurteollisuuspuiston ympäristö sekä Kokkolan sinkki- ja kobolttitehtaiden ympäristö.

Hankkeessa tekivät yhteistyötä ekologit, geologit, toksikologit ja riskinarvioinnin asiantuntijat.

Esimerkkitapaukset osoittivat, ettei nykyiseen altistumiseen liity laskennallisesti merkittäviä terveysriskejä. Päästöjen väheneminen näkyy myös kasvillisuuden elpymisenä. Historialliset metallikertymät maaperässä säilyvät kuitenkin pitkään.

Hankkeeseen osallistui myös Kansanterveyslaitoksen, Suomen ympäristökeskuksen ja Kuopion yliopiston tutkijoita.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot