Mainos
Mainos

Metalliteollisuudessa altistutaan syöpävaarallisille aineille

Hengityssuojaimista huolimatta esimerkiksi eristeiden purku- ja asennustöissä työntekijät altistuvat vaaralliselle kuitupölylle.

Työterveyslaitoksen tutkimus osoittaa, että metalliteollisuuden työntekijät altistuvat keraamisille kuiduille eristeiden purku- ja asennustöissä. Osa lämpöeristeenä käytettävistä kuiduista on Suomessa luokiteltu syöpää aiheuttaviksi aineiksi. Työterveyslaitos neuvoo korvaamaan syöpävaaralliset kuidut muilla turvallisemmilla materiaaleilla.

Altistuminen kuiduille oli suurta eristeiden purku- ja asennustöissä, mutta kuitupölyn ei havaittu levinneen laajalle purkupaikan ympäristöön. Työterveyslaitoksen mukaan huolestuttavaa on se, että hengityssuojaimista huolimatta työntekijöiden nenähuuhtelunäytteissä oli paljon kuituja. Työntekijöillä oli myös ärsytysoireita iholla ja silmissä. Tämä osoittaa sen, että suojaimien käyttötavoissa on kohennettavaa ja säilytykseen on kiinnitettävä huomiota.

Purku- ja asennustöissä ilmenevää pölyämistä on yöterveyslaitoksen mukaan vähennettävä ilmanvaihdolla. Myös suojavaatteiden ja hengityssuojainten käyttäminen on paikallaan. Työterveyslaitos suosittelee käyttämään purku- ja asennustöissä asbestitöistä tuttuja periaatteita.

Työterveyslaitoksen tekemässä ja työsuojelurahaston rahoittamassa tutkimuksessa selvitettiin työntekijöiden altistumista tulenkestäville keraamisille kuiduille kahdessa terästehtaassa ja kolmessa valimossa. Tutkimuksessa kartoitettiin pölyävät työvaiheet, arvioitiin työntekijöiden altistumista ilma- ja nenähuuhtelunäytteiden avulla ja selvitettiin kuitujen leviämistä muualle tehdastiloihin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme