Mainos
Mainos

VIDEO: Meteoriitti matkasi raitiovaunulla Helsingin yössä

Helsingin yliopiston geologisen kokoelman helmi, yli 80 kiloa painava Bjurbölen meteoriitti, matkasi yöllä omalla ratikalla Helsingin keskustan halki.

Se nostettiin raitiovaunun kyytiin Snellmaninkadulla ja nostettiin kyydistä Kumpulassa. Omalatuisen erikoiskuljetuksen syynä oli se, että Helsingin yliopisto on saanut geologiselle kokoelmalleen uudet tilat Kumpulan kasvitieteellisestä puutarhasta.

Bjurbölen meteoriitti ehti olla näytillä Arppeanum-rakennuksessa Snellmaninkadulla yli 100 vuotta.

Yliopisto valitsi kuljetusvälineeksi HKL:n uuden Artic-raitiovaunun, koska hauras tähtipölystä syntynyt kivi ei kestä yhtään tärinää.

Kyseinen meteoriitti tömähti maahan Porvoon Bjurbölessä vuonna 1899. Ennen maahansyöksyään se ylitti Helsingin ja säikäytti kaupunkilaiset, koska se paloi kirkkaana ja helisytteli ikkunoita syöksyessään kohti Porvoota.

Se oli aikanaan maailman suurin maaperästä löydetty meteoriitti ja siitä tehtiin kopio, josta tuli Suomen paviljongin vetonaula Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1900.  Bjurbölen meteoriitilla on ikää noin 4,5 miljardia vuotta.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme