Mainos
Mainos

MetropoliAreena: Näin pääkaupunkiseutua halutaan vaalien jälkeen kehittää

Puolueilla ei ole yhteistä näkemystä siitä, miten pääkaupunkiseutua jatkossa hallinnoidaan. Tämä selvisi MTV3:n MetropoliAreena-tapahtumassa, jossa päättäjät pohtivat alueen tulevaisuutta.

– Tämä on ikävä kyllä asia, jossa kuntarajat määrittelevät enemmän mielipiteitä kuin puoluerajat melkein joka puolueessa, harmitteli asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok.).

Kaikki panelistit kuuluttivat kuntien parempaa yhteistyötä, mutta Helsingin, Espoon ja Vantaan yhdistyminen tai edes ajatus yhteisestä seutuhallinnosta näyttää olevan vielä hyvin kaukana.

Tapahtumassa julkistetun tutkimuksen mukaan pääkaupunkiseudun asukkaat ovatkin skeptisiä siitä, että alueen kansanedustajat ajaisivat alueen asioita.

Toivelistalla lisää raiteita

Toiveitakin listattiin. Panelistit nimesivät kukin yhden asian, jonka metropolipolitiikasta haluaisivat hallitusohjelmaan kirjata.

Harmaan talouden kitkeminen oli Uudenmaan perussuomalaisten puheenjohtaja Pietari Jääskeläisen valinta. Maahanmuutto- ja Eurooppa-ministeri Astrid Thors (RKP) halusi säilyttää kuntien osuuden yhteisöverosta ja listasi myös Pisara-radan sekä toisen asteen koulutuksen aloituspaikkojen lisäämisen.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki haluaa "huomattavasti enemmän kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja". Myös vihreiden puheenjohtaja, työministeri Anni Sinnemäki panostaisi hyvien joukkoliikenneyhteyksien päässä oleviin, energiatehokkaisiin asuntoihin.

Vapaavuori haluaisi huomioida Helsingin seudun uudella tavalla valtionosuusjärjestelmässä. SDP:n varapuheenjohtaja Maria Guzenina-Richardson listasi toiveita alueen hyvinvoinnista, mutta päätyi lopuksi myös konkreettiseen toimenpiteeseen: raideliikennettä Espooseen vastaavalla tiheydellä kuin Helsinkiin.

Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen piti realismina vain kirjoittaa "riittävän velvoittava" linjaus hallitusohjelmaan metropolialueen edelleen kehittämisestä.

- Se on vaan realismia, ei ehkä konkretiaa. Mutta näin ne hallitusohjelmat yleensä kirjoitetaan.

Kristillidemokraattien Päivi Räsänen valitsi pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan raideinvestoinnit - valiteltuaan aiemmin aamujunansa myöhästelyä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme