Mainos
Mainos

Metrossa sikaillaan surutta: "Meillä jokainen vaunu on ravintolavaunu"

Julkijuopottelu ja ilkivalta ovat ikävän tuttuja ilmiöitä Helsingin metroliikenteessä. Metroissa ryypätään ja sotketaan surutta usein jopa keskellä päivää.

–Meillä jokainen vaunu on ravintolavaunu, valitettavasti. Kansalaiset ovat ottaneet metron oman olohuoneen jatkoksi. Ja siihen juopotteluun on vaikea puuttua, kun juna on 120 metriä pitkä ja koko junan valvonta on lähes mahdotonta, toteaa HKL-metroliikenteen vaunukaluston kunnossapidon työnjohtaja Esa Leskinen.

Metron siivoajille lähes kaikki mahdollinen sotku tuleekin tutuksi.

– Siellä on kaljaa tai muuta kaadettu lattialle ja näin kesäaikaan sieltä löytyy myös jätskejä. Purukumit ovat ikuinen riesa. Ja ilta-aikaan sieltä löytyy oksennuksia ja kaikkia muitakin ihmisten eritteitä.

Jälkien siivoaminen on ympärivuorokautinen urakka.

– Täällä siivotaan parhaamme mukaan. Päivisin junia pestään normaalien sisäpesujen yhteydessä ja lattioiden pesua tehdään tarpeen mukaan. Iltaisin junat imuroidaan, ja jos siellä on esimerkiksi oksennuksia, niin ne tietysti pestään.

Sama meno kesät talvet

Kesä ei varsinaisesti lisää ongelmia. Isommat juhlat kuten vappu, uusivuosi, taiteiden yö ja suuret konsertit näkyvät kuitenkin heti metron siisteydessä.

– Nämä yleiset karnevaalipäivät aiheuttaa sitten enemmän sitä sotkua ja roskaa, mutta tämä normaalitaso on säilynyt samanlaisena ties kuinka kauan.

Erikoiskorvattavia siivouskeikkoja metroissa tulee eteen noin 10 - 20 viikossa. Näillä tarkoitetaan nimenomaan oksennuksia ja muita ihmiseritteitä. Vappuna ja uutena vuotena sama määrä täyttyy kuitenkin helposti päivässä.

Yleensä junia ei tarvitse poistaa liikenteestä sotkujen takia.

– Kun tehdään ilmoitus, että missä junassa ja missä vaunussa sotkuja on, niin siivooja saadaan yleensä paikalle tunnin sisällä. Mutta kun on näitä erikoiskarnevaalipäiviä ja vaunussa on useampiakin oksennuksia, niin silloin on joskus jouduttu ottamaan junia pois liikenteestä. Mutta sitä sattuu onneksi todella harvoin.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme