Mainos
Mainos

Metsä- ja puualan lakonuhka siirtyi perjantaiksi

Mekaanista metsäteollisuutta ja puusepänteollisuutta tänään uhannut lakko siirtyy ensi perjantaihin. Aamukuudelta alkavaksi ilmoitettua työtaistelua päätettiin siirtää valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen tehtyä kiistassa sovintoesityksen viime vastaisena yönä.

SAK:laisen Puu- ja erityisalojen liiton valtuusto kokoontuu torstaina käsittelemään esitystä. Puuliiton ja työnantajajärjestöjen on annettava vastauksensa valtakunnansovittelijalle torstaina kello 16:een mennessä. Työtaisteluun on menossa noin 10 500 työntekijää Metsäteollisuuden ja Puusepänteollisuuden liiton suurimmissa jäsenyrityksissä.

Sovintoesitys syntyi viime yönä, kun osapuolet olivat sunnuntai-iltana palanneet neuvottelupöytään useiden päivien tauon jälkeen. Edellinen sovitteluyritys oli keskeytynyt tiistaina sovittelijan toteamukseen, että edellytyksiä sovintoesitykselle ei ollut.

Osapuolet ovat kiistelleet sekä palkankorotusten määrästä että mallista. Puuliiton mukaan alojen ansionkehitys laahaa jäljessä muusta teollisuudesta. Metsäteollisuuden mukaan alat ovat kulkeneet aivan muun teollisuuden tahdissa, kun verrataan työntekijöiden säännöllisen työajan ansioiden kehittymistä vuodesta 1995.

Kolmannen sopimusalan eli turveteollisuuden osalta osapuolet saivat tänään aikaan neuvottelutuloksen. Työehtosopimus koskee noin 200:aa työntekijää. Neuvottelutulokseen sisältyy alan palkkausjärjestelmän uudistaminen. Palkankorotukset noudattelevat viime vuoden lopulla solmitun tulopoliittisen kokonaisratkaisun kustannusvaikutuksia.

Ulkomaan meriliikenne pysähtymässä lauantaina


Tänään jatkettiin myös ulkomaanliikenteen matkustaja- ja rahtialuksia uhkaavan lakon sovittelua. Ensi lauantaina uhkaava työtaistelu pyritään edelleen välttämään valtakunnansovittelija Saloniuksen johdolla käytävissä neuvotteluissa. Tänään neuvotteluissa ei vielä saavutettu merkittävää edistystä. SAK:laisen Merimies-unionin puheenjohtajan Simo Zittingin (sd.) mukaan ratkaisuun kuitenkin pyritään tosissaan lähipäivien aikana.

Neuvottelut ovat edenneet takkuisasti suurten palkankorotuksia koskevien näkemyserojen vuoksi. Erityisen hankalina pidetään matkustajalaivojen sopimusta. Neuvotteluja rasittavat myös kiistat ulkomaisen työvoiman käytöstä ja pari vuotta sitten tehdystä säästösopimuksesta, jolla palkkoja ja työaikoja muutettiin kustannusten vähentämiseksi.

Työntekijäpuoli on paheksunut suurten osinkojen maksamista omistajille, kun henkilöstö samaan aikaan on tinkinyt omista eduistaan. Noin 7000:ta työntekijää koskevat ulkomaanliikenteen rahti- ja matkustajalaivojen sopimukset ovat voimassa helmikuun loppuun asti. Seuraava tapaaminen valtakunnansovittelijan toimistossa on sovittu tiistaiksi.

Neuvottelut jatkuvat yhä monilla aloilla

Hankalia neuvotteluja on käynnissä edelleen monilla sopimusaloilla. Perjantaina ovat päättymässä SAK:laisen Ilmailualan unionin, Elintarviketeollisuuden työntekijöiden, STTK:laisten optikoiden sekä mekaanisen metsäteollisuuden STTK:laisten toimihenkilöiden sopimukset. Farmaseutit ovat olleet ilman sopimusta kolmisen viikkoa. Myös optikoiden sopimusneuvottelut ovat edenneet nihkeästi.

Seuraavaa neuvottelupäivää ei ole sovittu. Finnairin, Elintarviketeollisuuden ja Apteekkien sopimusneuvotteluja jatketaan tiistaina. Finnair ja IAU ovat sopineet neuvotteluista myös perjantaiksi.

STTK:lainen Metsäalan asiantuntijat Meto aloitti noin viime torstaina lakon, joka koskee yli 400:aa Metsähallituksen palveluksessa olevaa toimihenkilöä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme