Mainos
Mainos

Metsähoito: räjäyttämällä tilaa uhanalaisille lajeille

Metsien palauttamista luonnontilaan kokeillaan uusilla järeillä suojelumenetelmillä. Yksi erikoisimmista keinoista on puiden räjäyttäminen. Kuopiossa uhanalaisille lajeille etsitään uutta kotia räjäyttämällä tavallista talousmetsää. Näistä menetelmistä etsitään uutta vaihtoehtoa myös Etelä-Suomen metsien tulevaan suojeluun.

Räjäyttämisen lisäksi talousmetsää ennallistetaan kaatamalla puita koneellisesti. Metsäkone kuitenkin rikkoo herkän aluskasvillisuuden ja siksi dynamiitti on sopivampi keino. Moottorisahalla kaadettuihin puihin pesiytyy puolestaan tuholaisia. Räjäyttämällä metsään saadaan sellaisia lajeja joita talousmetsissä ei normaalisti ole.

Tutkijoiden kaipaamien lajien kotiutuminen ryteikköön kestää kymmeniä vuosia. Dynamiitista saattaa kuitenkin löytyä keino myös eteläisen Suomen metsien suojeluun. Kun vanhoja metsiä ei ole, niitä on keinotekoisesti hankittava.

Tämä ennallistamishanke on saanut Suomessa suurimman EU:n Life-rahoituksen ja se on osa yhdeksän ehdotetun Natura-kohteen suojelun toteuttamista.
(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot