Mainos
Mainos

Metsämarjojen kaupallinen poiminta kasvussa

Viime vuonna Suomessa poimittiin 12 miljoonaa kiloa metsämarjoja. Etenkin puolukasta saatiin hyvä sato.

Metsämarjojen kaupallinen poiminta on lähtenyt kasvuun. Arktiset Aromit ry:n mukaan metsämarjoja poimittiin Suomessa viime vuonna myyntiin ennätykselliset 12 miljoonaa kiloa. Aiempi ennätys, 11 miljoonaa kiloa, on vuodelta 1994.

Suomalaisissa metsissä oli ulkomaalaisia marjanpoimijoita yhdistyksen toiminnanjohtajan Simo Moision arvion mukaan parisen tuhatta. Vaikka muualta tulleiden poimijoiden määrä on kasvanut, poimivat suomalaiset ennätyssadosta noin 80 prosenttia.

Muihin pohjoismaihin verrattuna suomalainen marjaharrastus on yhä vilkasta.

- Ruotsissa kaupallisista poimijoista suurin osa on jo hyvin pitkään ollut ulkomaalaisia, Moisio sanoo.

Marjoja vientiin kahdeksan miljoonaa kiloa

Viime vuonna saatiin erityisesti puolukasta hyvä sato. Myös mustikan ja hillan sato oli kohtalaisen hyvä. Puolukkaa poimittiin viime vuonna myyntiin 8,5 miljoonaa kiloa ja mustikkaa reilut kolme miljoonaa kiloa.

Suomesta vietiin vuonna 2005 metsämarjoja reilut kahdeksan miljonaa kiloa. Suomalainen marjateollisuus käyttää myös tuontimarjoja. Metsämarjatuotteiden kotimaisuusaste on kuitenkin noin 60 prosenttia.

- Heikoin kotimaisuusaste on hillalla ja karpalolla, joita tuodaan Venäjältä, Moisio kertoo.

Suurin osa marjojen poimintatuloista kertyi Oulun läänissä. Seuraavaksi tärkein kaupallisen poiminnan alue oli Lapin lääni.

Vuonna 1993 perustettu Arktiset Aromit ry on luonnontuotteiden toimialayhdistys, joka saa rahoitusta maa- ja metsätalousministeriöltä. Sillä on noin 200 jäsentä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot