Mainos
Mainos

"Metsänomistus järjettömällä tolalla"

Vuorineuvos Tauno Matomäki

Pitkäaikainen metsäteollisuuden vaikuttaja, eläkkeellä oleva vuorineuvos Tauno Matomäki pitää Suomen metsänomistusta liian pirstoutuneena metsäteollisuuden kannalta. Hänen mielestään tilanteeseen on saatava muutos, jos Suomi haluaa vielä paperia valmistaa.

MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa Matomäki arvioi, että puuta metsissä riittää, mutta ongelmallisen asiasta tekee metsänomistaja.

- Metsänomistus on Suomessa järjettömällä kannalla. Se on niin pirstoutunutta, että iso yritys tarvitsee suuria määriä raaka-ainetta ja käy sitä sitten ostelemassa pienin erin ja kilpailemassa hinnoilla. Se on vähän sama asia kuin jos joka huushollista kerättäisiin yksi sanomalehtipaperi ja tehtäisiin siitä isolla paperikoneella paperia. Kyllä metsänomistuksen täytyy jollain tavalla ryhdistäytyä.

Vuorineuvos tarjoaisi lääkkeeksi mitä tahansa yhteisöllisyyttä, jonka avulla asiantuntijat hoitaisivat metsää. Kaupungistuminen on hänen mielestään etäännyttänyt kansaa yhä kauemmaksi metsästä. Lisäksi päätösvalta metsistä pitäisi saada teollisuudelle.

- Teollisuudellahan on systeemit metsänhoitosopimuksiin. Se on teollisuuden kannalta järkevin, silloin puuta saisi silloin kuin sitä tarvitsee ja järkevään hintaan.

Matomäki ravistelisi yksityisiltä metsänomaistajilta liian sentimentaalisuuden. Hänen mielestään metsän arvo on tarkkaan se, minkä teollisuus pystyy maksamaan.

- Muuta arvoa ei metsällä ole. Tunnearvoa kyllä, mutta sitä on vaikea rahastaa.

Venäläisomistus veisi puutullit

Tauno Matomäki pitää mahdollisena, että tulevaisuudessa suomalaiset metsäyhtiöt siirtyvät osin venäläisomistukseen. Venäläisomistuksessa puuta voisi tuoda ilman tullimaksuja.

- Venäläinen omistus veisi puutullit pois Venäjän puulta. He saisivat aika suuren edun raaka-aineiden hinnassa.

Matomäki on tehnyt vuosikymmenien ajan yhteistyötä venäläisten kanssa eikä hänen mielestään venäläinen metsänomistaja poikkea muista. Itänaapuri hakee pääomalle korkeaa tuottoa siinä missä kuka tahansa omistaja.

- Oli se sitten jenkki tai venäläinen, sama tavoite heillä on. Kumpikin yrittää nostaa tuottoa parhaan järkensä mukaan.

Metsäteollisuusasiantuntija ei lähde arvioimaan venäläisomistuksen lisääntymisen todennäköisyyttä. Tällä hetkellä metsäosakkeet ovat kuitenkin halpoja ja kansainvälisiä järjestelyjä on odotettavissa.

- Tälläkin hetkellä joku jossakin päin maailmaa laskee innokkaasti eri mahdollisuuksia. Kyllä venäläiset pohtivat kannattaako heidän lähteä mukaan, Matomäki arvelee.

MTK ei näe pirstaloitumista

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n puheenjohtaja Michael Hornborgin mukaan metsäteollisuus hakee parhaillaan uutta muotoaan. Matomäen tavoin hänkään ei pidä ongelmana sitä, että venäläiset olisivat omistamassa suomalaisia metsäyhtiöitä.

Sen sijaan Hornborg on eri mieltä metsänomistuksen pirstaloitumisesta.

- Suomessa on perhemetsänomistajamalli, joka on toiminut monta sataa vuotta tässä maassa ja teollisuus on saanut puuta omille tehtailleen. En näe sinällään mallissa mitään vikaa. Millä tavalla hakkuiden jälkeen metsiä hoidetaan, sen näen jopa toimivammaksi kuin olisi valtavia metsälöitä.

MTK:n Hornborg toivoo, että tulevaisuudessa on kilpailua puusta.

- Matomäki on oikeassa, että puulla on se arvo, mitä siitä maksetaan. On silti myös muita kuin teollisuus, jotka voivat puusta maksaa. En näkisi niin selkeästi kuin Matomäki, että ainoastaan Suomen metsäteollisuus määrää mitä yksityismetsille tehdään.

Michael Hornborg vakuuttaa, että tulevaisuudessa Suomessa riittää puuta metsäteollisuudelle sekä energiakäyttöön. Suuri ongelma on siinä, kuinka puut saadaan pois metsästä.

- Nyt tarvitsemme tekijöitä metsään, kuten rekankuljettajia. Puut ovat jo valmiiksi kasvaneet metsässä, enemmän haastetta on miten ne saadaan ulos, Hornborg sanoo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme