Mainos
Mainos

Metsissä lymyilee jättipotti sieniä

Sienivuosi on Metsäntutkimuslaitoksen mukaan nyt keskimääräistä parempi ja sienimetsään kannattaa mennä joka puolella Suomea. Suomen vuosittainen sienisato arvioidaan jopa muutamaksi miljardiksi kiloksi, mutta poimijan on syytä olla hyvin tarkka, että mukaan lähtee vain turvallisia ruokasieniä.

Anna-Mari Silenius Laitasaaren Martoista Muhokselta neuvoo aloittelevaa sienestäjää:

- Opettele muutama hyvä ruokasieni, jonka aivan varmasti tunnet etkä sekoita muihin, että voi turvallisesti laittaa siitä ruokaa, Silenius opastaa.

Myrkkysieniäkin runsaasti

Ruokasienten ohella hyvänä sienisyksynä esiintyy yleensä runsaasti myös lahottajasieniä ja myrkyllisiä sienilajeja. Tänä syksynä tappavan myrkyllisiä valkokärpässientä ja suippumyrkkyseitikkiä on esiintynyt enemmän kuin monena aikaisempana vuonna.

Keltavahveroitten eli kantarellien ja suppilovahveroiden sato on erinomainen, mutta herkkutatteja on moni sienestäjä etsinyt turhaan.

Marttojen edustaja neuvoo vanhempia viemään lapsensa sienestämään.

- Opettakaa lapset syömään sieniä niin se on paras juttu. Sieltä saa ilmaista ruokaa eikä tarvitse alv:n kanssa tapella.

Sienikausi jatkuu lumentuloon saakka

Muhoksen torilla tatteja ostava Arttu Rauhala hinnoittelee ykkösluokan tatin kilohinnaksi jopa 5,5 euroa. Sienet matkaavat Muhokselta Italiaan, jonne viedään vuosittain kymmeniä rekkalasteja suomalaisia sieniä.

Metsäntutkimuslaitos muistuttaa, että suppilovahveroita, kantarelleja, lampaankääpiä ja hallavahakkaita voi poimia vielä marras-joulukuussa - riippuen tietenkin yöpakkasista ja lumentulosta.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme