Mainos

"Mielenterveyshoitoon päästävä helposti ilman pelkoa häpeäleimasta"

Hallituksen valmistelema kunta- ja palvelurakenneuudistus uhkaa vähentää ihmisten vaikutusmahdollisuuksia mielenterveyspalveluihinsa, pelätään Suomen Mielenterveysseurassa.

– Nykyäänkään palvelut eivät kohtaa ihmisten tarpeita. Palvelujen pitäisi olla omalla terveysasemalla helposti saatavana ja niiden pitäisi olla vähemmän leimaavia, Mielenterveysseuran kehitysjohtaja Kristian Wahlbeck linjaa.

Wahlbeck on huolissaan, että kuntauudistus vie mielenterveys- ja päihdepalvelut liian isoihin yksikköihin.

– Kehittyvä lääketiede ja harvinaiset sairaudet vaativat isompia yksiköitä. Mutta ohjaako se liiaksi tätä uudistusta? Ihmisille näiden tarve on kuitenkin harvinainen. Meillä jokaisella voi olla joskus tarve hoitaa psykososiaalisia ongelmia, mielen terveyttä.

Wahlbeckin mukaan nykyinen sairaalajärjestelmä on rakentunut vain fyysisten sairauksien hoitoon, eikä siksi vastaa tämän päivän tarpeita.

– Mielenterveyspalvelujen suunnittelussa olisi saatava palvelunkäyttäjien ääni kuuluviin. He pystyvät parhaiten arvioimaan, onko hoito ja kohtaaminen ollut asiallista vai ei.

Muutamalla paikkakunnalla Suomessa onkin jo koulutettu ihmisiä kokemusasiantuntijoiksi mielenterveyspalvelujen arviointiin.

– Tiedetään, että jos ihminen pystyy vaikuttamaan omaan ympäristöönsä, on se tärkeää myös hänen mielenterveydelleen.

Harva masentunut mies hakeutuu hoitoon

Kynnys hoitaa pahaa oloaan ja masennustaan on erityisen suuri miehille. Mielenterveysseuran tutkimuksissa esimerkiksi vain joka neljäs masennuksesta kärsivä pohjanmaalaismies oli kääntynyt terveydenhuollon puoleen saadakseen apua. Naisista apua haki joka toinen masennuksesta kärsivä.

– Olemme perhesurmissa nähneet, että matalan kynnyksen ihmistä lähellä olevia palveluja ei ole, tai ne eivät ole niin houkuttelevia, että ihmiset kääntyisivät niiden luokse, Wahlbeck muistuttaa.

Jos lähialueen terveyspalvelut eivät tarjoa apua pahaan oloon, kannattaa kokeilla puhelua valtakunnalliseen ympärivuorokautiseen terveyspalveluun numerossa 10023. Lisätietoja: http://www.0910023.fi/

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot