Mainos
Mainos

Mielenterveysongelmat nuorten suurin terveyshaitta

Nuorten mielenterveyshäiriöt tunnistetaan jo kohtuullisen hyvin, mutta nuoret eivät silti saa riittävästi hoitoa.

Suuri joukko nuoria on jäänyt mielenterveyshoidon ulkopuolelle. Johtajapsykiatri Kari Pylkkäsen mukaan neljäsosa hoitoa tarvitsevista 13-22-vuotiaista nuorista ei saa tarvitsemaansa apua avohoidosta.

Nuorten yleisimmät mielenterveysongelmat ovat masennus ja ahdistus sekä vaikeudet aikuisen identiteetin löytämisessä.

Nuorten mielenterveyshäiriöt tunnistetaan jo kohtuullisen hyvin, mutta siitä huolimatta nuoret eivät saa riittävästi hoitoa. Erityisesti joukko yli 18-vuotiaita on karsiutunut hoidon ulkopuolelle. Juuri täysi-ikäiseksi tulleilla nuorilla on usein kova halu saada hoitoa.

Yhtenä syynä hoidon saamisen vaikeuksiin on se, että eri sairaanhoitopiireissä nuoruuden ikärajat vaihtelevat todella paljon. Juuri 18 vuoden ikä saattaa sulkea nuoren ulos hänelle sopivista hoidoista.

- Mielenterveysongelmat ovat nuorten tärkein ja vaikein terveysongelma. Hoitamattomina ne aiheuttavat aikuisena pitkään kestäviä häiriöitä ja työkyvyttömyyttä, Pylkkänen sanoi. Hän puhui Lääkäripäivillä Helsingissä tänään.

Australialaistutkimuksen mukaan mielenterveysongelmat aiheuttavat 60-70 prosenttia kaikista nuorten terveyshaitoista.

Myös suomalaistutkimuksessa huomattiin, että alle 26-vuotiaiden kuolemista vain neljä prosenttia aiheutui elimellisestä sairaudesta. Suurimmat kuolinsyyt olivat itsemurhat ja riskikäyttäytymisen seuraukset.

- Varhainen tunnistaminen ja hoito nuorena ovat parasta ennaltaehkäisyä, Pylkkänen sanoi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme