Mainos
Mainos

Mielenterveyspotilaiden sairauksia hoidetaan huonosti

Mielenterveyspotilaiden fyysisiä sairauksia hoidetaan muuta väestöä huonommin, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Tuoreen tutkimuksen mukaan etenkin psykoosipotilaat pääsevät muita huonommin muun muassa sepelvaltimotautileikkauksiin. Tämän takia heidän riskinsä kuolla sepelvaltimotautiin on jopa kolminkertainen valtaväestöön verrattuna.

THL:n tutkimuksen mukaan myös diabeteksen, keuhkosairauksien ja infektiotautien havaitsemisessa ja hoidossa on puutteita.

Mielenterveyspotilaat elävät usein huomattavasti muita lyhyemmän elämän: miehet kuolevat 20 vuotta ja naiset 15 vuotta aiemmin kuin muu väestö.

Suomen mielenterveysseuran kehitysjohtajan Kristian Wahlbeckin mukaan potilaat eivät usein jaksa hakea apua fyysisiin vaivoihinsa. Heillä voi olla myös huonoja kokemuksia terveydenhuollosta.

– Terveydenhuollon henkilöstö saattaa myös tietoisesti tai tiedostamattaan syrjiä mielenterveyspotilaita. Jotta elinaikaa saataisiin nostettua, tämän on muututtava.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot