Mainos
Mainos

Mielenterveyspotilas ei pääse aina edes jonoon

Valtaosa mielenterveysongelmista hoidetaan nykyään perusterveydenhuollossa. Mielenterveyden keskusliiton mukaan potilas saattaa päästä muodollisesti sisään hoitojärjestelmään, kun hänelle annetaan yksi lyhyt vastaanottoaika alle kuudessa kuukaudessa.

Tämä ei kuitenkaan liiton mukaan tarkoita sitä, että häntä hoidettaisiin, sillä hoidon jatkoa helopottava hoitosuunnitelma puuttuu noin puolelta mielenterveyspotilaista.

Pakollinen hoitosuunnitelma auttaisi potilaan hoidon piiriin

Mielenterveyden keskusliiton liittovaltuusto käsitteli asiaa syyskokouksessaan. Sen mukaan lakisääteisen hoitosuunnitelman tekeminen auttaisi mielenterveyspotilasta pääsemään hoitojonoon ja myös hoidon piiriin. Hoitosuunnitelman puuttuessa taas ei synny rekisteröityjä ja kirjattuja hoidon tai kuntoutuksen tarpeessa olevia potilaita eikä myöskään hoitojonoja. Tällöin todellinen tarve hoitoon ja kuntoutukseen ei myöskään tule ilmi eikä näihin varata resursseja.

Asianmukaiseen hoito- ja kuntoutussuunnitelmaan mielenterveyspalveluissa kuuluu arvio lääketieteellisen, psykologisen ja sosiaalisen hoidon ja kuntoutuksen tarpeesta. Lisäksi suunnitelman tulee vastata kuntoutujan henkilökohtaisia tarpeita ja tavoitteita.

Hoitotakuu ei yllä mielenterveysongelmiin

Kiireetöntä hoitoa koskevan hoitotakuulain avulla pyrittiin takaamaan kansalaisten yhdenvertainen hoitoon pääsy koko maassa kaikkien terveysongelmien ja sairauksien kohdalla. Nykyisellään hoitotakuu kohdistuu pääasiassa somaattisiin sairauksiin. Leikkaus- ja hoitojonot ovatkin lyhentyneet hoitotakuun ollessa voimassa.

Hoitotakuulaki ei ole pystynyt Mielenterveyden keskusliiton mukaan turvaamaan oikea-aikaista, riittävää, asianmukaista ja hyvää hoitoa mielenterveyspotilaille. Pelkkä perusterveydenhuollosta saatu lääkitys ei paranna eikä kuntouta mielenterveysongelmista kärsivää. Lääkehoidon lisäksi tarvitaan kuntoutusta, kuntoutumista tukevia palveluja ja terapiaa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme