Mainos
Mainos

Mielentilatutkimus esitutkintavaiheessa jopa mahdotonta

Oikeusistuimet vaikuttavat määräävän yhä varhaisemmin rikoksesta epäiltyjä mielentilatutkimukseen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastoista käy ilmi, että esitutkintavaiheessa pyydettyjen tutkimusten osuus kaikista on kasvanut kuudessa vuodessa 3 prosentista yli 14 prosenttiin.

Vanhan Vaasan sairaalan johtava lääkäri Markku Eronen kertoo, että esitutkintavaiheen mielentilatutkimuksiin tulee jatkuvasti tutkittavia puutteellisten tietojen kera.

-Pahimmillaan on muutama rivi kuvausta siitä, mitä on tapahtunut. Meidän pitäisi ratkaista, onko ihminen ollut syyntakeinen tilanteessa, jonka yksityiskohtia emme tunne. Olemme mahdottoman tehtävän edessä, Eronen kuvailee.

Syyntakeisuusarvio on aina sidoksissa tekoon ja tekohetkeen. Vaikka epäilty kertoisikin oman versionsa tapahtumista, ei se ole yksin luotettava.

Laissa on lisäksi sellainen porsaanreikä, että tuomioistuin voi määrätä epäillyn mielentilatutkimukseen, vaikka häntä ei olisi vangittu. Ihmiselle pitäisi tehdä mielentilatutkimus, mutta häntä ei saa pitää sairaalassa tahdosta riippumatta.

Eronen ei tyrmää mielentilatutkimusten tekemistä esitutkintavaiheessa. Hän haluaa tuoda esiin sen, etteivät esitutkintavaiheessa tehdyt mielentilatutkimukset ole puutteellisten tietojen vuoksi aina yhtä luotettavia kuin tutkimukset tavallisesti.  

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot