Mainos
Mainos

Mielikin voi paremmin kesällä

Kesällä mielenterveyspalveluita on vaikeinta saada mutta niitä kyselläänkin vähemmän kuin muulloin.

Perhe- ja yksilöterapiaan hakeudutaan vasta lomien jälkeen. Myös varsinaiset mielisairaudet oireilevat eniten syksyllä ja keväällä.
-Ihmiset ottavat yhteyttä keväällä ja haluavat korjata perheen ihmissuhteita ennen lomia. Varsinainen buumi alkaa sitten elokuussa, perhetyöntekijä Vesa Valenius Perheterapiakeskuksesta kertoo. Valeniuksen mukaan ongelmia tuo paluu arkeen, ei niinkään perheen lisääntynyt yhdessäolo lomalla, mikä voi pikemminkin avata solmuja.

Kansanterveyslaitoksen erityistutkija Timo Partonen vahvistaa, että kesä ja loma kohentavat mielenterveyttä. Syyt ovat luultavasti sekä fysiologisia että sosiaalisia. Vireyttä saattaa lisätä kesän valoisuus. Toisaalta ihmiset myös syövät paremmin, liikkuvat enemmän ja tapaavat tuttavia useammin kesällä kuin muulloin. Tilastoihin saattaa vaikuttaa sekin, että mielenterveyttään epäilevät ottavat herkemmin yhteyttä auttajiin vasta lomien loputtua.

Heinäkuussa Suomen mielenterveysseuraan, Mielenterveyden keskusliittoon tai moniin perheneuvoloihin soittava saa kuulla, että toimisto palaa lomilta elokuussa. Varsinaista psykiatrista hoitoa saa kuitenkin ympäri vuoden. Pääkaupunkiseudulla psykiatrian palveluista suljettuna ovat ainoastaan osa syömishäiriöisten avohoidosta ja mielentilatutkimusten osasto.

Keväällä ja syksyllä eniten oirehtimista


Joissain mielisairauksissa on kausittaista vaihtelua. Masentuneet oireilevat eniten keväällä. Oma ryhmänsä ovat talven kaamosmasennuksesta kärsivät, joiden vointi on selvästi parhaimmillaan valoisimpaan aikaan. Partosen mukaan etenkin miehet tekevät eniten itsemurhia huhti-toukokuussa.

Naisilla itsemurhatodennäköisyys on suurin sekä keväällä että syksyllä.
-Kesällä suomalaisten alkoholin käyttö lisääntyy. On vaikea sanoa, mikä yhteys sillä on siihen, että syksyllä itsemurha tehdään useammin humalassa kuin muulloin, Partonen sanoo. Kaksivaiheisen mielialahäiriön maaninen vaihe ilmenee myös todennäköisemmin keväällä ja syksyllä kuin kesällä tai talvella. Maanis-depressiivisyys kuitenkin alkaa yleensä syksyllä masennusvaiheella.
-On helpompi hankkia tilastotietoa kuin vastata kysymykseen, miksi näin on, Partonen sanoo varovasti. Hän itse on tutkinut paljon valon vaikutusta mielenterveyteen.

(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme