Mainos

"Mies tarvitsee naista paremman palkan pariutuakseen"

Jos naisten keskipalkat nousisivat samalle tasolle kuin miesten, naisista tulisi käytännössä miehiä vauraampia. Näin väittää aiheesta väitöstutkimusta tekevä Henry Laasanen.

-Naiset saavat tuloja sekä ansiotyöstä että miehiltä. Lopputuloksena naisten elintaso ja kulutustaso ovat suuremmat kuin palkkavertailujen perusteella voitaisiin olettaa, perustelee Laasanen.

Henry Laasanen tekee sosiologian väitöstyötään otsikolla Miksi miesten ongelmista ei tule tasa-arvo-ongelmia. Hän kyseenalaisti palkkatasa-arvon käsitettä viimeksi Tampereella pidetyillä Miespäivillä.

Laasanen korostaa, että ei arvostele periaatetta, jonka mukaan samasta työstä tulee maksaa samaa palkkaa. Sen sijaan hän pitää harhaanjohtavana näkemystä, että palkkatasa-arvo olisi avain kaikkeen muuhunkin tasa-arvoon.

Suomalaiset ja monet muutkin eurooppalaiset naiset elävät nykyisin miehiä kauemmin ja perivät puolisoiltaan arvokasta omaisuutta. Avioliiton aikana taas miehen tulot koituvat myös naisen hyödyksi.

Palkka ei ole pelkkää rahaa

Laasasen mukaan hyvä palkka ei merkitse miehelle pelkästään toimeentuloa: palkalla ja asemalla on oleellinen merkitys pariutumismarkkinoilla. Pienituloisimmat miehet jäävät muita useammin ilman puolisoa.

-Suuri palkka on tärkeämpi miehille, tiivistää Laasanen.

Nykytila johtaa Laasasen mukaan siihen, että arvostettua asemaa ja hyvää palkkaa tavoittelevat sellaisetkin miehet, jotka eivät niistä oikeastaan paljon välittäisi. Samaan aikaan naiset pyrkivät työelämässä pikemminkin mielekkäisiin tehtäviin kuin hyväpalkkaisiin.

Kasvatustieteen yliassistentti Marjo Vuorikosken mukaan naisia taas ohjataan jo koulussa ja opiskeluvaiheessa hyväksymään naisalat ja naispalkat. Tilastojen valossa naisen euro on edelleen 80 sentin paikkeilla.

Vuorikoski puhui Miespäivillä perjantaina. Hän muistutti, että naisvaltaisista ammateista monet ovat julkisen sektorin aloja, joihin vaaditaan tutkintoa - mutta palkka ei ole juuri kummempi kuin sellaisilla miesaloilla, joihin koulutusta tarvitaan vähemmän.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot